Oferte locuri de munca top

Locuintele ce pot fi locuite ”ca atare” au TVA de 5% la achizitie

Parlamentarii au votat un proiect de lege în care este inclusă cea mai recentă modificare a Codului Fiscal.

Aceasta vizează o explicație legată de ceea ce înseamnă locuințe în care se poate locui ca atare, prevedere ce va aduce clarificări pentru aplicarea cotei TVA de 5% versus 19% la cumpărarea de case sau apartamente.

Astfel, parlamentarii au stabilit ce dotări minime trebuie să aibă o locuință pentru a putea fi aplicată cota redusă de 5%.

Mai exact, locuințele care în momentul livrării pot fi locuite ca atare vor trebui să îndeplinescă următoarele condiții:

* acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

* acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;

* sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar, indiferent care sunt dotările existente și gradul de finisare la data livrării.

Aproape 650 apartamente, intr-un nou ansamblu din Capitala

Deputații explică faptul că aceste clarificări au fost necesare pentru a evita interpretările abuzive și discreționare ale unei noțiuni nedefinite expres în prezent de Codul fiscal, (locuințe care în momentul livrării pot fi locuite „ca atare”) și pentru a asigura atât contribuabililor constructori și furnizori de locuințe, cât și cumpărătorilor de locuințe, o mai mare securitate juridică a aplicării legii fiscale.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților cu 204 voturi pentru, un vot împotrivă și 47 de abțineri și a fost trimis Președintelui spre promulgare.

Amintim faptul că TVA-ul de 5% se aplică din anul 2021 la cumpărarea locuințelor care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești.

Viitoare cladire cu 14 niveluri, in cadrul unui ansamblu din provincie

Prețul de vânzare a locuinței și terenului pe care este construită nu trebuie să depășească suma de 140.000 euro, echivalent în lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

La cursul de 4,95 lei/euro, prețul maxim al unei locuințe care beneficiază de reducerea TVA este de 693.000 lei. Înainte de această modificare, legea prevedea TVA de 5% pentru livrarea de locuințe a căror valoare nu depășea 450.000 lei, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus