Oferte locuri de munca top

ISC l-a amendat pe Nicusor Dan cu 125 mii lei

Un război al declarațiilor a fost declanșat după ce primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a acuzat Inspectoratul de Stat în Construcții de nereguli în activitate.

Reprezentanții ISC au anunțat că până acum au aplicat amenzi de 125 de mii de lei primarului general.

”Având în vedere numeroasele afirmații tendențioase, eronate și vădit nefondate emise în spațiul public de către Primarul General al Municipiului București – Dan Nicușor Daniel, pentru corecta informare a opiniei publice, Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC va prezenta într-o serie de comunicate rezultatele activităților de control efectuate privind respectarea prevederilor legale în domeniul disciplinei în urbanism și al regimului de autorizare a construcțiilor, atât de către Primarul General cât și de structurile de specialitate în aceste domenii, subordonate acestuia”, a transmis ISC.

ISC îl acuză pe Primarul General al Municipiului București de încălcarea prevederilor legale în ceea ce privește termenele de emitere a certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire.

”Ca urmare a numeroaselor petiții adresate ISC, cu privire la nerespectarea prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, inspectorii ISC au efectuat controale prin sondaj, verificând aspectele sesizate, acestea concretizându-se în încheierea de procese verbale de control și procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor”.

Hala arhiva, cu peste 6 mii mp scd, pentru o institutie din Bucuresti

În acest sens au fost aplicate sancțiuni contravenționale d-lui Dan Nicușor Daniel, în calitate de Primar General al Municipiului București, de 125 mii lei: 56 mii lei pentru neemiterea autorizațiilor de construire și 69 mii lei pentru neemiterea certificatelor de urbanism.

Împotriva tuturor proceselor verbale de constatare și sancționare a contravențiilor încheiate au fost formulate plângeri contravenționale.

”Instanțele de fond învestite și competente să soluționeze contestațiile petentului Dan Nicușor Daniel au respins ca neîntemeiate toate plângerile formulate împotriva PVCSC emise de ISC, reținându-se în acest fel, de către magistrații judecători, temeinicia constatărilor și legalitatea măsurilor sancționatorii aplicate”, arată ISC.

ISC a furnizat numărul dosarelor dar nu și adresele imobilelor respective.

Dar, într-o declarație dată anul trecut, primarul Nicușor Dan anunța că ISC a amendat Primarul General al Capitalei cu 7.000 de lei pentru neemiterea certificatului de urbanism pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în cartierul Primăverii.

”Previzibil, în loc să constate nelegalitatea PUZ Primăverii 1 și să solicite Prefectului să conteste în instanță, ISC a ales varianta amenzii.Vorbim de un PUZ prin care s-au făcut cadou beneficiarului cel puțin 3 milioane de euro și pe care l-am denunțat la DNA.

Atitudinea ISC și în această speță arată clar că această instituție este un instrument care lucrează în detrimentul bucureștenilor”, afirma primarul Nicușor Dan.

Terenul din strada Primăverii nr.1 are suprafața de 1.360 mp și a fost achiziționat de dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag. Acesta l-a cumpărat de la compania Practic SA, controlată de Radu Dimofte, unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale stradale din țară. Prețul vânzării a fost de 8 milioane de euro, respectiv de circa 5.874 euro/mp.

La rândul său I.S.C. consideră că afirmațiile primarului Nicușor Dan privind situația proiectului din strada Primăverii nr 1 sunt ”lipsite de orice temei, nefondate și absolut partizane”:

”Învederăm că afirmațiile repetate ale domnului Nicușor Dan cu privire la activitatea ISC sunt tendențioase, fiind de natură a atrage consecințe grave în cazul în care sunt emise informații și afirmații eronate, de natură calomnioasă.

Sancțiunea aplicată de către Inspectoratul de Stat în Construcții – ISC primarului general al Municipiului București este pentru săvârșirea contravenției de către acesta privind «neemiterea certificatului de urbanism în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii» și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism «pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii».

Certificatul de urbanism este un act de informare pe care autoritatea publică competentă îl emite menționând scopul emiterii acestuia.”

ISC a cerut să i se pună la dispoziție documentația de urbanism care a stat la baza aprobării acestuia de către Consiliul General al Municipiului București, necesară pentru efectuarea verificărilor, respectiv PUZ – Zone Construite Protejate.

Un mare lant de magazine se extinde cu o noua unitate

Ca răspuns la solicitare, Serviciul Arhivă Acte Administrative din cadrul Primăriei Municipiului București, a comunicat faptul că ”arhiva Primăriei Municipiului București nu deține documentația PUZ – Zone Construite Protejate, regulamentul și avizele”, ceea ce a condus la imposibilitatea de a da curs solicitării primarului general privind efectuarea unui control de specialitate la emiterea/avi zarea și aprobarea actelor administrative ce au ca obiect imobilele încadrate în Zonele Construite Protejate.

Condițiile în care se poate construi în Cartierul Primăverii, și nu numai, sunt stabilite exclusiv de Primăria Municipiului București care, prin certificatul de urbanism eliberat face cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente, în conformitate cu planurile urbanistice și regulamentele aferente.

Dacă domnul Nicușor Dan susține că PUZ – str. Primăverii 1 este nelegal, atunci de ce refuză punerea la dispoziția ISC a documentației, regulamentului și avizelor solicitate, pentru a se putea face verificările corespunzătoare?

Pe cale de consecință, motivul pentru care Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. nu a exercitat controlul la care domnul Nicușor Dan face referire, îl constituie tocmai nepunerea la dispoziție de către Primăria Municipiului București a documentațiilor necesare în vederea efectuării acestuia ,afirmă reprezentanții ISC.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

4 Comentarii

  1. Dan Copacian said:

    “E ceva putred în Danemarca” … dar şi în România, nu numai în Bucureşti, dacă dezvoltatorii imobiliari fac legea. Din păcate nu este un caz singular.
    Este o problemă care în contextul actualei legislaţii nu a fost soluţionată. Dar proiectul Codului Amenajării Terenului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) va soluţiona aceasta problemă?

    Citez din expunerea de motive la „Proiect pentru consultare publică – aprilie 2022
    Presa a semnalat multe „situaţii litigioase sau acţiuni în justiţie” cauzate de „ineficiența mecanismelor de control, proceduri inadecvate şi ineficace în domeniul disciplinei și controlului în construcții”.
    Procedura prevăzută la articolul 12 de Legea 50/1991 (actualizată) de oprire a lucrărilor pe traseul I.S.C. – Prefectură – Justiţie.
    Considerăm că aceasta procedură nu contribuie la reducerea riscurilor de corupție. Dimpotrivă, poate fi speculată în interesul celor care execută o construcţie fără autorizaţie de construire. In presă s-au consemnat cazuri de încălcare a legii care s-au soluţionat în instanţă. Din păcate presa a consemnat şi exemple în care I.S.C. a semnalat Prefectului nerespectarea legii. Prefectul s-a adresat instanţei judecătoreşti când ştia că pierde procesul ca fiind tardiv. Adică după termenul de prescripţie prevăzut de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004…

  2. Vali said:

    Din pacate si de multi ani ISC raspunde la comenzi politice fiind folosita ca arma impotriva opozantilor puterii in loc sa fie o institutie de control neutra politic. Eu administrez o firma de constructii si ma lovesc mereu de acest fenomen. Distrugerea ISC-ului a fost inceputa temeinic de Adrian Nastase care a folosit aceasta institutie pe post de colector de fonduri pt casele lui (fapt pt care a fost condamnat cu blandete). Toate firmele de constructii din Romania au fost obligate sa plateasca minim 15 milioane vechi pt asa zisa premiere a firmelor de top dar banii mergeau intr-un cont privat. Nu am recuperat banii si nici nu m-a intrebat cineva de ei…asa de bine s-a cercetat cazul. Din anii 90 ISC a fost transformata in arma politica. Multi din sefii zonali erau numiti politic fara sa-i recomande fisa postului.

  3. Dan Copacian said:

    1. Care sunt ţările Uniunii Europene, în care există o instituţie de stat, cu atribuţii de control, abilitată să exercite controlului statului în domeniul calităţii construcţiilor, similară Inspectoratului de Stat în Construcţii din România?
    2. Care sunt ţările Uniunii Europene, în care există o instituţie de stat, exceptând autorităţille administraţiei locale, abilitată să efectueze Controlul statului în domeniul amenajării teritoriului, urbanism şi autorizarea executării construcţiilor, similară Inspectoratului de Stat în Construcţii din România?
    Cine ar trebui să răspundă la aceste întrebări?

Sus