Oferte locuri de munca top

Investitii nete in lucrarile de constructii noi, de peste 1,3 mld euro

La peste 1,3 miliarde de euro (peste 6,2 miliarde de lei) se ridică investiţiile nete realizate în lucrările de construcţii noi în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în acest prim trimestru, investițiile nete realizate în lucrările de construcţii noi, au scăzut cu 3,8%.

La nivelul întregii economii, în primul trimestru al anului 2018, investiţiile nete realizate au însumat circa 3,4 miliarde de euro (peste 15,7 miliarde de lei) fiind în creștere cu 14,3%, comparativ cu trimestrul I al anului 2017.

Această creștere a fost înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 138,3% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 7,7%.

Investițiile nete în lucrările de construcții noi au avut o pondere de 39,7% din totalul investițiilor din economia națională în primul trimestru al anului, în timp ce utilajele (inclusiv mijloace de transport) au avut o pondere de 41,7%, iar alte cheltuieli de 18,6%.

Doar ponderea investițiilor cu alte cheltuieli a crescut față de primul trimestru al anului trecut, celelalte două categorii înregistrând scădere ca pondere.

In categoria “alte cheltuieli” sunt incluse cheltuieli pentru lucrări geologice şi de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producţie şi reproducţie, plantaţii de viţă de vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziţionarea obiectelor de inventar gospodăresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare şi proiectare legate de obiectivele de investiţii şi pentru serviciile aferente transferului de proprietate.

În structura investiţiilor nete pe activităţi ale economiei naţionale în trimestrul I 2018, construcțiile au avut 21,7%, mai puțin comparativ cu trimestrul I din 2017, când au avut 25,9%. În structura investiţiilor nete pe activităţi din economie cea mai mare pondere în primul trimestru a avut-o industria cu 32,9%.

 

Citiți și:

Immochan pregatește noi proiecte mixte sub noua denumire Ceetrus

Modernizare a 14 km drum judetean, cu peste 23 milioane lei

Noi autorizatii intr-un amplu proiect imobiliar

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus