Oferte locuri de munca top

Investitii aprobate de 140 mil lei in sistemul electric national

Au fost aprobate de către ANRE investiții suplimentare pentru anul 2022 în valoare de aproximativ 140 milioane lei.

Aceasta ca urmare a veniturilor ce vor fi obținute din alocarea capacității de interconexiune transfrontalieră, de către CNTEE Transelectrica S.A.

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat ieri modalitatea de alocare a cheltuielilor privind piața internă de energie electrică.

Alocarea se face în baza obligațiilor prevăzute, iar operatorul de transport și sistem stabilește în mod clar, în avans, modul în care vor fi utilizate veniturile obținute din alocarea capacității de interconexiune transfrontalieră și transmite autorității de reglementare propunerea utilizării acestor venituri pentru anul următor.

Suma de 140 milioane lei va fi utilizată în totalitate pentru realizarea unor proiecte investiționale, care au ca scop creșterea capacității de transfer transfrontalier și de evacuare a energiei electrice produsă în capacități de producție regenerabile:

* Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșita – Timișoara – Săcălaz;

* LEA 400 kV dublu circuit Gutinaș-Smârdan;

* LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu și racord în stația Gura Ialomiței (inclusiv extindere stație 400kV Cernavodă pentru racordare linii noi, extindere stație 400kV Gura-Ialomiței cu două celule: LEA 400 KV Cernavoda 3 și LEA 400 KV Stâlpu, stație nouă 400kV Stâlpu și modernizare celule 110kV și medie tensiune;

* LEA 400kV Gădălin-Suceava, inclusiv interconexiune cu SEN.

Lucrările se regăsesc în planul de investiții al CNTEE Transelectrica S.A. aferent anului 2022, iar sumele în cauză se adaugă la planul de investiții, care va crește la valoarea de circa 700 milioane lei, fondurile prezente fiind o sursă suplimentară nerambursabilă, care contribuie la realizarea acestui plan.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus