Oferte locuri de munca top

Ingrijorari privind cresterea economica in tara noastra

Îngrijorările privind creşterea economică în ansamblu în țara noastră sunt alimentate de evoluția din luna iunie a producției industriale. Aceasta a căzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat la două puncte de creşterea zero, adică stagnare.

Situația nu a fost mai bună nici în ceea ce privește comenzile pentru export, care au intrat în contracţie, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP și SNSPA Facultatea de Management.

De asemenea, s-a accentuat scăderea cererii interne ceea ce va afecta nivelul activităţii în lunile următoare.

Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele 10 luni.

Productia

* Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai, semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu.

* Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

Cererea

* Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în luna mai.

* Comenzile pentru export au scăzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie. Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti.

* Importurile de materii prime s-au „subţiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare.

Forţa de muncă

* Numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai şi 48 în aprilie. În condiţiile cererii slabe şi a producţiei scăzute, creşterea numărului de angajaţi este improbabilă în perioada următoare.

Costuri şi venituri

* Costurile de producţie au scăzut uşor, dar continuu în ultimele 6 luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie. Dar costurile scad din cauza activităţii slabe, a restrângerilor de personal şi a cheltuielilor mai reduse cu importurile de materii prime.

* Preţurile încasate de firme arată un nivel de creştere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie. E adevărat, preţurile cresc în continuare uşor, dar creşterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare.

Aşteptările

* Indicatorul global de încredere a managerilor în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019. Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să crească. Tiparul aşteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

 

 

Citiți și:

Va fi ales antreprenorul general pentru construirea a circa 30 mii mp spatii logistice

Proiectare de 120 de mil lei, pentru conducte de gaze

O strada va fi complet transformata cu fonduri europene

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus