Oferte locuri de munca top

Industria, in scadere

Cifra de afaceri, producția și comenzile noi din industrie au înregistrat scăderi în luna iulie față de luna precedentă, potrivit celor mai recente date transmise de INS. Comenzile noi au înregistrat cea mai mare scădere dintre cei trei indicatori, de 5,2%, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 1,7%, iar producția a scăzut cu 1% (ca serie ajustată).

Cifra de afaceri din industrie

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut în luna iulie, față de luna precedentă cu 1,7%.

Pe primele șapte luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a fost mai mare cu circa 24%.

Scăderea din luna iulie a cifrei de afaceri din industrie, comparativ cu luna precedentă, a fost cauzată de scăderea înregistrată în industria prelucrătoare (-2,0%).

Industria extractivă a crescut cu 10,2%.

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat:  industria bunurilor de capital (-7,5%),

industria energetică (-7,1%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,6%).

Creșteri au înregistrat: industria bunurilor de uz curent (+5,4%) și industria bunurilor intermediare (+1,0%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare

În luna iulie 2021, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut față de luna precedentă cu 5,2%.

În primele șapte luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, comenzile noi din industria prelucrătoare au fost mai mari cu 27,8%.

Scăderea din luna iulie a fost consecința scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-10,6%) și în industria bunurilor de uz curent (-0,3%).

Creșteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,8%) și industria bunurilor intermediare (+1,4%).

Productia industrială

În luna iulie 2021, producţia industrială a scăzut cu 0,6% faţă de luna precedentă ca serie brută și cu 1,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În primele șapte luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, producţia industrială a fost mai mare cu 15,1% ca serie ajustată.

Scăderea din luna iulie a fost determinată de scăderile înregistrate în cele trei sectoare industriale:

* industria extractivă (-3,1%),

* industria prelucrătoare (-1,5%) și

* producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,0%), ca serie ajustată.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus