Solplanet x AeroFix

Incep lucrarile in primul contract dintr-un proiect de 450 mil euro

În luna martie vor începe lucrările la conductele de aducție a apei Firul II Isvarna – Craiova. La finalizarea lor, 14 localități din județele Dolj și Gorj vor beneficia de apă potabilă.

Acest contract este primul din cadrul unui proiect cu finanțare de 450 milioane de euro, din fonduri europene.

Firmele care au câștigat acest prim contract de proiectare și execuție au finalizat proiectul tehnic, au achiziționat materialele necesare (conducte cu un diametru de peste 1 m), iar pe 2 martie va fi emis ordinul de începere a lucrărilor.

Contractul pentru tronsonului VI din conducta de aducție Isvarna – Craiova, Firul II a fost câștigat de Asocierea firmelor Elsaco Electronic SRL (lider de asociere) și Ecoapa Design SRL, la valoarea de peste 54,4 milioane lei, fără TVA (aproximativ 11 milioane de euro).

Firmele au avut patru luni la dispoziție pentru întocmirea Proiectului Tehnic (ce conține memorii, desene, calcule, etc.), obligație de care s-au achitat. La sfârșitul săptămânii trecute a fost obținută și Autorizația de Construire pentru coridorul din județul Dolj unde se vor executa lucrările.

Întrucât vremea a fost favorabilă și antreprenorii au înțeles urgența acestui proiect, s-au făcut o serie de pași în avans. Reabilitarea conductei existente presupune, practic, introducerea unor conducte noi, care să reziste la presiuni de 10, respectiv 12 bari. Pentru ca toată această operațiune să fie posibilă, conducta a fost golită și predată constructorului, care a curățat-o și a verificat-o pe interior cu camere video. Până în acest moment s-au făcut 36 gropi de inspecție și s-au filmat CCTV peste 6000 metri de conductă.

O parte din materialele necesare, respectiv 3.012 metri de conductă nouă, a fost deja achiziționată și se află în cele două depozite unde societățile au organizarea de șantier, mai exact la Ișalnița și pe Centura de Nord a Craiovei.

Conform prevederilor contractuale, s-a făcut și prima plată către constructor, în valoare de 5% din suma totală a lucrărilor.

Lucrările de reabilitare a conductei de aducțiune, pe acest tronson, vor începe în partea sudică a comunei Ișalnița, apoi vor străbate Craiova, Șimnicu de Sus și din nou Craiova, către Gospodăria de Apă”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova.

Prin proiectul Firul II de aducție Isvarna – Craiova, în valoare totală de peste 117 milioane de euro, va fi asigurată apă potabilă de munte pentru Craiova și alte șase localități din Dolj, respectiv Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Filiași, precum și pentru alte opt localități din Gorj, respectiv Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni.

Investiția presupune reabilitarea a 27.4 km de conductă și construirea altor 96.4 km.

Proiectul a fost împărțit în șase contracte de lucrări, aflate în diferite stadii ale licitațiilor, acesta fiind primul adjudecat.

“Coridorul” pe unde va trece Firul II de aducție Izvarna – Craiova reprezintă o suprafață totală de peste 215 hectare, care a fost trecută în proprietatea publică a Județului Dolj.

Este un proiect pe care l-am demarat in anul 2014, dar a cărui finanțare a fost aprobată abia anul trecut, dată fiind valoarea mare, de peste 450 milioane euro, a întregului contract care presupune, pe lângă construirea Firului II Isvarna si a rețelelor de canalizare pentru toată Craiova și mai multe localități doljene”, a mai spus Lia-Olguța Vasilescu.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus