Oferte locuri de munca top

In ce sectoare sunt estimate cresteri de preturi

Cum va evolua în perioada următoare activitatea în sectorul construcțiilor reiese din estimările făcute de managerii chestionați în cadrul anchetei de conjunctură elaborată de Institutul Național de Statistică.

Fiind afectată semnificativ de evoluția condițiilor meteorologice, activitatea în construcții se diminuează odată cu venirea timpului rece.

Potrivit estimărilor din luna noiembrie, managerii din construcții estimează că activitatea va înregistra în următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -34%).

Totodată, managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%).

Cu toată scăderea de activitate și a numărului de muncitori, totuși, ei preconizează relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +2%)

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%). Activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%).

Referitor la numărul de salariaţi ei estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Vor crește prețurile în comerțul cu amănuntul, dar vor scădea cele pentru servicii

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -25%).

Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele de creație și interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural -71%).

În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus