Oferte locuri de munca top

Germania: Achizitia unei locuinte a devenit mai accesibila in ultimii 30 de ani

O prejudecată frecventă este că în trecut casa unifamiliala era mult mai accesibilă decât este astăzi. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de Institutul Economiei Germane (IW) demonstrează că, din contră, achiziționarea unei locuințe proprii a devenit mult mai ușoară în Germania începând cu anul 1980.

Mulți cred că este prea târziu să-și cumpere un apartament sau chiar o casă proprie, deoarece este mult prea scump. Părinții noștri, se crede, au putut face asta mult mai ușor. Noul studiu arată contrariul: din 1980, calea către o locuință proprie a devenit, dimpotrivă, tot mai ușoară, cu excepția perioadei începând din 2016, când situația s-a înrăutățit.

Condițiile pentru achizițiile imobiliare sunt mai bune decât acum 30 de ani.

Cât de ieftină sau scumpă este o locuință proprie depinde de trei factori: prețul de cumpărare, ratele actuale de dobândă pentru construcții și venitul.

IW a calculat un așa-numit index de accesibilitate pe baza acestor trei factori, pentru fiecare trimestru din 1980.

Indexul de accesibilitate evaluează costul unui credit pentru o locuință medie care trebuie să fie rambursat în 20 de ani. Apoi, acesta este raportat la venitul mediu din acel moment.

Rezultatul: În anul 1980, indicele era de 100, iar în al treilea trimestru al anului 2016, acesta a atins cel mai scăzut nivel cu 28,6 puncte. Recent, s-a ridicat la 41 de puncte.

Astfel, în ciuda creșterii semnificative a ratelor dobânzilor în ultimii ani, este încă mult mai ușor să cumperi o locuință sau o casă decât acum 30 de ani.

În anii 1980, prețurile erau mai scăzute decât astăzi, dar în același timp, ratele de dobândă pentru construcții erau în mod incredibil de mari din perspectiva actuală – de peste zece procente. În plus, veniturile au crescut semnificativ în ultimele patru decenii.

Circa 130 de noi apartamente, in curs de autorizare

Visul de a deține o casă proprie a pierdut din importanță

Există alte circumstanțe care fac achiziționarea de imobile mai dificilă astăzi: prioritățile s-au schimbat, suprafața medie locuibilă pe cap de locuitor a crescut cu aproape 12 metri pătrați între 1991 și 2020.

Acest lucru se datorează și altor trasee de viață: multe persoane intră mai târziu în carieră și, astfel, nu au capitalul propriu necesar. În 2018, doar 15% dintre chiriași din Germania aveau în cont mai mult de 60.000 de euro – adesea insuficient pentru o locuință medie.

Totuși, condițiile sunt, în principiu, bune, dar politica trebuie să ofere ajutor și să facă achiziționarea mai atractivă, în special pentru familiile tinere.

„Statul nu oferă suficient sprijin tinerilor în ceea ce privește finanțarea locuințelor”, spune expertul în imobiliare IW, Michael Voigtländer. Reducerea impozitului pe tranzacții imobiliare ar ajuta. „Atât guvernul federal, cât și landurile sunt responsabile în acest sens. Este nevoie de mai multe stimulente pentru a încuraja mai multe persoane să facă acest pas.”

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus