Oferte locuri de munca top

Firmele de constructii au aproape 579 mii de angajati cu carte de munca

O ușoară creștere a angajărilor în construcții a fost înregistrată în primele două luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut.

 

 

 

Numărul total de contracte individuale de muncă active, declarate de firmele din sectorul construcțiilor, la nivel național, era de 578.946, la finele lunii februarie a acestui an, potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, din subordinea Ministerului Muncii.

Sunt în plus aproape 6.700 de contracte față de februarie anul trecut.

Creșterea de la o lună la alta a fost mai accelerată anul acesta (1,3%) față de anul trecut (0,8%).

Contractele noi reflectă sezonalitatea din sectorul construcțiilor

Număr total de contracte individuale de muncă noi (normă întreagă / timp parțial) declarate de firmele din sectorul construcțiilor a fost anul trecut mai mic cu circa 5% față de cel din anul anterior.

Datele arată o scădere accentuată a contractelor noi cu timp parțial de lucru (-28%).

Situația înregistrărilor la Inspecția Muncii a contractelor noi de muncă reflectă sezonalitatea activității în sectorul construcțiilor. Se observă că perioada de vârf pentru angajările în construcții o reprezintă primele luni ale anului (ianuarie – mai), cu o scădere în luna ce include sărbătorile pascale.

Amenzi mari pentru munca nedeclarată

Inspecția Muncii a desfășurat anul trecut o campanie naţională de o săptămână pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

În cele 1484 de controale efectuate au fost aplicate 569 de sancțiuni angajatorilor, din care 27% pentru munca nedeclarată și subdeclarată.

Au fost aplicate amenzi de peste 5,38 milioane lei, mare parte fiind pentru munca nedeclarată.

Inspectorii au depistat 259 de persoane prestând muncă nedeclarată și 145 de salariați pentru care nu s-a garantat nivelul salariului prevăzut legal.

Reprezentanții Inspecției Muncii subliniază că evoluția fenomenului muncii la negru este fluctuantă, depinzând de mai mulți factori, economici, legislativi etc.

Inspecţia Muncii a impus intensificarea acţiunilor de control în vederea diminuării muncii nedeclarate, plecând de la premiza că aceasta constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecinţele sociale şi economice pe care le produce.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2024

Revista Arena Constructiilor aprilie 2024

Sus