Oferte locuri de munca top

Finlandezii de la Nokian Tyres vor face o fabrica de anvelope in Romania

Compania Nokian Tyres va investi într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România, potrivit deciziei acționarilor săi.

Noua fabrică greenfield va fi amplasată în nord-vestul țării noastre. în apropierea graniței cu Ungaria, la Oradea.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope cu potențial de extindere în viitor.

Proiectul prevede și realizarea unei unităță de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor.

Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro.

Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024.

Se preconizează că producția de anvelope comerciale va începe la începutul anului 2025.

„O unitate de producție de clasă mondială în Europa este un pas esențial în obținerea unei capacități suplimentare și crearea unei platforme de producție echilibrate pe măsură ce începem să construim noul Nokian Tyres fără Rusia”, spune Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Fabrica din România va avea aproximativ 500 de angajați și își va concentra pe producția de anvelope de pasageri și SUV de dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

„După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și mediul de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

În iunie 2022, Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a decis să inițieze o ieșire controlată din Rusia. Din cauza războiului și a sancțiunilor ulterioare, înăsprite, nu mai este fezabil și nici sustenabil ca Nokian Tyres plc să își continue operațiunile în Rusia.

În octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord pentru a-și vinde operațiunile rusești. Pentru a asigura aprovizionarea cu produsele sale, Nokian Tyres a decis la începutul anului sa își accelereze planurile de a investi in noi capacitati de productie în Europa, iar fabrica românească este un element cheie al acestor planuri.

În plus, Nokian Tyres continuă să crească capacitatea fabricilor sale din Finlanda și SUA, cu scopul de a deveni mai diversificate din punct de vedere geografic în operațiunile sale de producție.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus