Oferte locuri de munca top

Extinderea infrastructurii de gaze fosile, contestata de organizatiile de mediu

Reintroducerea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de gaze fosile în cadrul Proiectelor de interes comun, susținute de Guvernele țărilor ECE, este contestată de organizațiile de mediu.

Acestea susțin că interconectarea energetică a Uniunii Europene trebuie realizată fără combustibili fosili.

Organziațiile de mediu cer excluderea gazului fosil din mecanismul de finanțare pentru Proiecte de interes comun.

Nouă țări din Centrul și Estul Europei, printre care și România, au depus în februarie 2021 o inițiativă comună pentru susținerea financiară a proiectelor de infrastructură de gaze până în 2030, proiecte care sunt deja într-un stadiu avansat de autorizare sau în curs de construire, argumentând că acestea contribuie la realizarea tranziției către neutralitatea climatică.

În ianuarie 2021, Comisia Europeană a publicat lista proiectelor candidate pentru a cincea listă de Proiecte de interes comun în cadrul căreia au fost înscrise 74 de proiecte de infrastructură pe bază de gaze fosile.

România are înscrise 7 proiecte candidate, dintre care implementarea proiectelor BRUA Faza 2 și Faza 3, dar și trei proiecte privind creșterea capacității de înmagazinare a gazelor fosile.

Pe de altă parte, un grup de 11 state membre – Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, Spania și Suedia –  se opun acestei inițiative, subliniind printr-o declarație comună că, pentru atingerea obiectivelor climatice pentru 2030 și 2050, sprijinul financiar acordat proiectelor de infrastructură pe bază de combustibili fosili trebuie să înceteze.

Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se vor întâlni pe 11 Iunie, în Luxemburg, în cadrul Consiliului pentru Transport, Telecomunicații și Energie, pentru a discuta propunerea de revizuire a normelor de construire a rețelelor transeuropene de energie (Regulamentul TEN-E).

Regulamentul TEN-E susține conectarea energetică transfrontalieră a țărilor din Uniunea Europeană și finanțează Proiecte de interes comun pe coridoarele prioritare.

Revizuirea Regulamentului TEN-E a fost demarată Comisia Europeană în decembrie 2020, pentru a alinia infrastructurile energetice europene la obiectivele climatice ale Pactului ecologic european.

Comisia a propus eliminarea sprijinului financiar acordat infrastructurii pe bază de combustibili fosili (gaz fosil și petrol) prin Proiecte de interes comun.

În susținerea excluderii de la finanțare a proiectelor pe bază de gaz fosili au venit și reprezentanții a peste 50 de organizații nonguvernamentale în domeniul protecției mediului din Centrul și Estul Europei care au semnat o declarație comună.

Prin această declarație, ONG-urile au solicitat încetarea cheltuirii banilor publici pentru extinderea costisitoare și deja parțial sub-utilizată a infrastructurii pe bază de gaze, fiind un combustibil fosil cu impact climatic major.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus