Oferte locuri de munca top

Exportul masei lemnoase brute ar putea fi interzis prin lege

logs-690888_640Un proiect legislativ pentru protejarea pădurilor din România se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor luna aceasta.

Proiectul include două articole care precizează că este interzis exportul de orice fel de masă lemnoasă în stare brută pe teritoriul României.  De asemenea, legea prevede pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani şi recuperarea prejudiciului pentru vânzarea de masă lemnoasă în afara ţării.

“Interzicând exportul de masă lemnoasă în stare brută este rezolvată cauza iniţială a defrişărilor, pentru că în lipsa posibilităţii de a exporta, tăierile de păduri, legale în mod incorect la această oră sau ilegale de-a dreptul vor încetini drastic”, se arată în expunerea de motive.

Multe companii europene exploatează pădurile din România exportând masa lemnoasă brută în ţările lor, acolo unde cadrul legislativ este foarte strict în privinţa exploatării forestiere, se mai arată în expunerea de motive a deputatului independent Adrian Nicolae Diaconu.

Companiile româneşti nu ar trebui să fie afectate de iniţiativa legislativă pentru că pot oricând exporta lemnul prelucrat în România, motivează iniţiatorul.

Proiectul de lege a fost respins de Senat săptămâna trecuta iar în prezent este trimis spre avizare la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Sus