Oferte locuri de munca top

Estimari: Preturile materiilor prime ar putea sa creasca anul viitor

Banca de investiții Goldman Sachs prevede o creștere a cererii pentru mărfuri datorită redresării economice globale, provocărilor în lanțul de aprovizionare și unei schimbări către tehnologii de energie verde, transmite Reuters.

Ca urmare, analiștii GS prognozează randamente mai mari pentru mărfuri, anticipând o tendință ascendentă a prețurilor pentru diverse materii prime,

Banca prognozează randamente de 21% pentru mărfuri într-un orizont de 12 luni pe indicele de mărfuri S&P GSCI Commodity, cu accent pe petrol, urmat de randamente de aproximativ 31% din energia și 17,8% din metalele industriale.

În acest an până în prezent, acest Indicele a scăzut cu 0,8%

„Recomandăm să investiți pe termen lung în mărfuri în 2024, deoarece ne așteptăm la prețuri ale mărfurilor ușor mai ridicate într-un context ciclic îmbunătățit, randamente semnificative din avantajele structurale și vedem valoare în protejarea împotriva șocurilor negative de aprovizionare,” a afirmat banca într-o notă datată duminică, citată de Reuters.

Dezinflația de bază sugerează că Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană și-au terminat creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce este probabil să reducă presiunea asupra creșterii PIB-ului și să susțină cererea de mărfuri.

Randamentele la mărfuri vor fi, de asemenea, consolidate de declinurile conduse de OPEC în stocurile de petrol și de cererea pentru așa-numitele metale verzi, în principal din partea Chinei, a declarat Goldman.

„Energia și aurul pot fi, de asemenea, o protecție eficientă împotriva șocurilor negative de aprovizionare, din cauza dezvoltărilor geopolitice sau altor evenimente, în scenarii în care alte active (în special activele de risc) suferă din cauza unei creșteri mai mici,” a precizat banca.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Banca se așteaptă la o „rezistență continuă” în cerere, ceea ce va conduce la o recuperare a prețurilor petrolului.

Aceasta cu toate că factori, precum posibilitatea unui al patrulea trimestru mai cald și creșterea ofertei de la unii producători, au determinat banca să reducă prognoza sa medie a prețului Brent pentru 2024 la 92 de dolari pe baril, de la 98 de dolari anterior.

În cazul metalelor, Goldman prognozează o reducere bruscă a stocurilor de cupru și aluminiu până la mijlocul decadelor, ceea ce va duce la creșterea prețurilor începând din a doua jumătate a anului 2024.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus