Oferte locuri de munca top

Estimari: preturile in constructii, industrie si comert vor creste

Prețurile din construcții, industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul vor avea o tendință de creștere moderată cel puțin până în aprilie, conform estimărilor făcute de managerii din sectoarele respective în cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie a INS.

Totodată, managerii se așteaptă și la o creștere moderată a activității din aceste sectoare.

O relativă stabilitate este preconizată în privința numărului de salariați din construcții și industria prelucrătoare.

Construcţii

Potrivit estimărilor managerilor din sector, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +12%).

Managerii estimează ușoară creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +14%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie, managerii din această industrie preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%).

Dintre activitățile care vor înregistra cele mai mari creșteri se află cele de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor și cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale +32%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează ușoară scădere, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Comerţul cu amănuntul

În acest sector, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +11%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%).

De asemenea, managerii societăţilor comerciale estimează o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +14%).

Servicii

Conform estimărilor din această lună, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -13%).

Totodată, în acest sector se estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere (sold conjunctural -9%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus