Oferte locuri de munca top

Estimari: lucrarile de constructii se vor scumpi in perioada urmatoare

Cum cred managerii din construcții că vor evolua în următoarele trei luni volumul producției, numărul de salariați și prețurile lucrărilor de construcții aflăm din anchetele derulate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, managerii din construcții, chestionați în cadrul anchetei din luna ianuarie 2020, apreciază că în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%).

Totodată, aceștia estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +11%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%).

Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se estimează scădere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +6%).

 

 

 

Citiți și:

Investitorii straini pregatesc construirea unui hotel cu 11 etaje in nordul Bucurestiului

Viitoare unitate industriala, cu peste 3 mii mp suprafata construita

Teren de peste 9 mii mp, in pregatire pentru spatii industriale

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus