Solplanet x AeroFix

Estimari: in ce sectoare vor mai creste preturile

Managerii din construcții, industria prelucrătoare, servicii și comerțul cu amănuntul preconizează pentru următoarele trei luni evoluțiile prețurilor, numărului de salariați și a activității economice. Aceasta în cadrul anchetei de conjunctură realizată lunar de Institutul Național de Statistică.

Ancheta din luna aprilie a arătat că managerii estimează continuarea creșterii prețurilor în sectorul construcțiilor.

De asemenea, majorări ale prețurilor sunt prognozate și de managerii din comerțul cu amănuntul.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +20%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +16%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -17%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

Sus