Oferte locuri de munca top

Este posibila o criza pe piata imobiliara de pe Litoral?

Nenumăratele fluctuații de preț și aproape o continuă instabilitate financiară nu aveau cum să nu afecteze și sectorul imobiliar. Boom-ul înregistrat anii trecuți în zona litoralului Mării Negre pare să se mai fi domolit.

Totuși, atât Edward Patsomitis, broker imobiliar al companiei Alliance Real Estate Business Center din Constanța, cât și colegii săi nu pot spune că se tem neapărat de o criză imobiliară în 2023, pentru că au mai trecut printr-una.

Or, depinde de modul cum este gestionată o astfel de etapă. În sensul că întotdeauna când cineva este trist, altcineva e vesel, cu referire la vânzător versus cumpărător.

„În opinia mea, putem spune că o criză majoră în piața imobiliară apare atunci când stocurile de proprietăți se acumulează în piață nejustificat, iar rată de absorbție este mult prea mică. În acel moment putem asista la o ajustare a prețurilor, la o stagnare a lor și la scăderea vânzărilor. Eu cred că nu poate fi făcută o comparație cu criza din 2008 când scăderea prețurilor a fost de peste 50%. Ce s-a întâmplat atunci nu se mai întâmplase niciodată în România, de amploarea respectivă. Acum sunt convins că cei care sunt implicați în piața imobiliară vor manageria altfel previzionată criză”, este de părere Edward Patsomitis.

După cum se observă în ultima perioadă, îngrijorările cumpărătorilor sunt legate de accesul la creditare, precum și de instabilitatea dobânzilor variabile IRCC/ROBOR.

În același timp vânzătorii au solicitări puține de cumpărare a imobilelor.

În ceea ce-i privește pe dezvoltatorii imobiliari, „este clar că ei vând mai puțin în perioada această”. Sunt îngrijorați cei care au credite mari și se confruntă cu continua creștere a prețurilor materialelor de construcție.

Pentru dezvoltatorii mai puțin stresați, optimismul poate veni din nivelul chiriilor pe Litoral, care a crescut destul de mult odată cu războiul din Ucraina. ”Cei care nu vor vinde, probabil că vor opri unități pentru închiriere până la relansarea vânzărilor „, a mai spus domnul Patsomitis.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus