Oferte locuri de munca top

Economia nu a scazut asa cum estimau analistii, dimpotriva

Cu toate că analiștii financiari estimau că indicatorii vor arăta o scădere a economiei în primul trimestru, totuși datele anunțate astăzi de Institutul Național de Statistică le contrazic estimările.

Astfel, în trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 0,3%, față de estimările de -0,9%

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

Estimarea de scădere a economiei în primul trimestru făcută de analiștii economici se baza pe evoluția în scădere a producţiei industriale și a industriei prelucrătoare.

Dar, creșterea sectorului construcțiilor a compensat scăderile din industrie.

Totuși datele pentru primul trimestru nu sunt certe, INS a anunțat că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă.

Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile.

In condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei, atrage atenția INS.

 

 

 

Citiți și:

Ce lucrari de constructii vor fi realizate pentru o multinationala

Viitoare hale de depozitare, cu aproape 5 mii mp sc, langa Capitala

Zeci de cladiri demolate pentru a face loc unui ansamblu imobiliar

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus