Oferte locuri de munca top

După alimente, locuința ne costă cel mai mult

După cheltuielile cu alimentele, cea mai mare parte din bugetul românilor este folosit pentru locuință.

Așadar, costurile pe care le presupune deținerea unei locuințe păstrează, în trimestrul III 2016, o pondere importantă, de 16,5%, în structura cheltuielilor totale de consum ale populației.

Acest nivel este depășit doar de sumele alocate produselor agroalimentare și băuturilor nealcoolice, 34,9%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În aceeași ierarhie, în T3 2016, ultimele poziții sunt ocupate de cheltuielile pentru mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (4,9%), cele pentru sănătate (4,7%), cele pentru hoteluri, cafenele și restaurante (1,6%), respectiv cele din educație (0,6%).

Cu un an în urmă, în T3 2015, cheltuielile pentru locuințe înregistrau o pondere asemănătoare în structura costurilor totale, 16,6%, fiind depășite tot de produsele agroalimentare și băuturi alcoolice, cu o pondere de 37,6%.

Ultimele poziții ale ierarhiei erau completate, în T3 2015, de cheltuielile pentru  mobilier și dotarea locuinței (4,3%), cele pentru diverse produse și servicii (4,3%), cele pentru hoteluri, cafenele și restaurante (1,1%), respectiv cele pentru educație (0,2%).

 

Cheltuielile pentru investiții, pondere în scădere de la 0,7% la 0,5%

 

În trimestrul III 2016, cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de  locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. au fost de 11,98 lei, reprezentând un procentaj mic în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (0,5%).

Spre comparație, în trimestrul III 2015, aceeași categorie de cheltuieli era aproape la fel de mică, 16,33 lei, având o pondere de 0,7% în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației.

 

Cheltuielile medii per persoană – intre 1142 lei la oras si 754 lei la tara

 

În mediul urban, cheltuielile medii lunare per persoană, în trimestrul III 2016, au fost de 1142,80 lei (față de 1027,82 lei în T3 2015), dintre care 95,8% (95,0% în T3 2015) cheltuieli bănești și 4,2% (5,0% în T3 2015) contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.

De partea cealaltă, în mediul rural, cheltuielile medii lunare per persoană, în trimestrul III 2016, au fost de 754,15 lei (față de 721,17 lei în T3 2015), dintre care 82,9% (80,1% în T3 2015) cheltuieli bănești și 17,1% (19,9% înT3 2015) contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.

 

Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! Aboneaza-te la newsletter – click aici!

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus