Oferte locuri de munca top

Drum expres Arad – Oradea: proiectul mai face un pas

Încă un pas important a fost făcut în direcția realizării proiectului de investiții pentru construirea drumului expres Arad – Oradea.

Acestea este primul proiect comun de realizare a unui drum expres de către administrațiile publice locale, pentru care s-au asociat Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Primăriile Oradea și Arad, respectiv Ministerul Transporturilor.

Valoarea proiectului este de aproximativ 2,2 miliarde euro.

Agenția Națională de Mediu a avizat acordul de mediu pentru construirea drumului expres Arad – Oradea. Acesta este unul din cele mai importante avize, având în vedere ariile protejate limitrofe traseului drumului expres.

Urmează ca proiectul să intre în Comisia Tehnico-Economică la Ministerul Transporturilor.

Anul viitor ar urma să fie lansată licitația pentru desemnarea constructorului.

Drumul expres Arad-Oradea se va racorda și la rețeaua ungară de drumuri expres, care face legătura între Bekescsaba și Budapesta.

”Simțim susținerea instituțiilor de la București, care ne ajută să avansăm în ritmul pe care ni l-am propus”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Deocamdată a fost semnat contractul de finanțare din fonduri europene pentru realizarea proiectului tehnic al acestui drum expres.

Valoarea totală a documentațiilor tehnice (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, autorizația de construire și documentația achizițiilor publice) este de 11 milioane de euro. În prima etapa s-a asigurat finanțarea studiului de fezabilitate în valoare de 4,4 milioane euro.

Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulație.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

Proiectul mai prevede drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, drumul de legătură cu orașul Arad, de 3 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totală a drumului va fi de 138 km.

Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de peste 10,7 miliarde lei, inclusiv TVA.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus