Oferte locuri de munca top

Distrugerea patrimoniului construit continuă intr-un ritm alert

Arhitecții sunt îngrijorați față de acțiunile de distrugere a patrimoniului construit, care continuă într-un ritm alert. Ei atrag atenția că pe parcursul anului 2020 au fost efectuate în București cele mai multe demolări în zone protejate din ultimii 15 ani.

Ca urmare, Ordinul Arhitecților din România a înaintat o scrisoare deschisă către Ministerul Culturii, cu privire la acțiunile de distrugere a patrimoniului.

În scrisoarea trimisă, la inițiativa Grupului de Lucru Patrimoniu al Filialei teritoriale București a OAR, arhitecții atrag atenția că intervențiile în zone protejate pot rezulta în pierderea pentru totdeauna a unor imobile cu valoare de patrimoniu de talie europeană.

Semnatarii scrisorii solicită transparentizarea procesului de avizare prin respectarea caracterului public al studiilor, avizelor și autorizațiilor privind intervențiile pe monumente istorice și în zonele construite protejate, așa cum s-a mai solicitat într-o scrisoare deschisă din 8 iulie 2020 și în petiție.

Totodată, OAR solicită și demararea urgentă a unor întâlniri lunare între Ministerul Culturii și organizațiile profesionale și cele non-guvernamentale care susțin patrimoniul.

Scrisoarea a fost semnată de către arh. Alexandru Găvozdea, președinte OAR, arh. Emil Ivănescu, președinte Filiala Teritorială București a OAR, arh. Șerban Sturdza, președinte Fundația Pro Patrimonio și arh. Iulia Stanciu, coordonator GL Patrimoniu al Filialei Teritoriale București a OAR.

 

Scrisoarea deschisă poate fi citită integral, împreună cu cele două anexe, aici:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus