Oferte locuri de munca top

Desi lucrarile s-au scumpit si cu 40%, dezvoltatorii nu iau in calcul o criza imobiliara

Cu toate că piața imobiliară trece printr-o perioadă dificilă, totuși dezvoltatorii nu iau în calcul o viitoare criză. Asta în condițiile în care ei spun că prețurile lucrărilor de construire au crescut semnificativ.

„La nivelul cererii pe care o vedem acum nu previzionăm o criză momentan, dacă ne raportăm la segmentele de hoteluri și reședințe de vacanță. Însă suntem conștienți de faptul că trecem printr-o perioadă în care piața este foarte dinamică”, ne-a declarat Cătălin Scripcaru CEO Certion Property Developers.

El crede că ”investitorii cu experiență pot vedea potențialul segmentului de reședințe de brand, care reprezintă o investiție sigură, generatoare de venit, cât și un refugiu excelent în aceste momente de inflație galopantă”.

Mai puține unități vândute, dar de valoare mai mare

Valoarea vânzărilor realizate anul acesta de dezvoltator este puțin mai mare față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, dar ca număr de tranzacții se constată o scădere de aproximativ 20%.

„Este o evoluție firească, aliniată cu strategia noastră de calcul al prețului pentru un proiect, în funcție de nivelul acestuia de maturitate. Mai exact, prețul unui proiect crește lunar până la livrarea acestuia, când atinge prețul de maturitate a investiției. Spre exemplu, în această perioadă am ajuns în punctul de finalizare a proiectului din Olimp, în care prețul unui apartament poate fi mai mare și cu 50% față de cel din momentul lansării. Noi am vândut deja 85% din apartamentele din acest proiect, ceea ce confirmă încă o dată faptul că investiția încă din stadiile incipiente ale unui proiect este mai avantajoasă pentru cumpărători”, a precizat domnul Scripcaru.

Blocuri cu peste 450 apartamente noi, in curs de autorizare

Lucrările s-au scumpit între 20% și 40%

Majorări de prețuri ale materialelor de construcție sunt cauzate în principal de situația geopolitică actuală. România importă circa 70% din materialele de construcție, multe importuri provenind din Rusia și Ucraina, fapt ce are un impact direct asupra costurilor de construire.

Dezvoltatorul spune că a constatat majorări de preț de până la 20% pentru componentele de lucrări civile, de aproximativ 25% pentru lucrările de instalații și de până la 40% pentru lucrările de fațade.

În acest context, reprezentantul Certion consideră că „toate scumpirile amintite se reflectă în prețul de vânzare, la fel ca în toate celelalte industrii, însă provocarea constă în a nu crește prețul produsului final cu aceeași medie cu care a crescut prețul materialelor de construcții”.

Cladiri cu locuinte si spatii comerciale, in planul unor investitori locali

Cumpărătorii ce trebuie să apeleze la credite nu mai au apetit suficient pentru achiziții imobiliare

Domnul Scripcaru este de părere că „situația din piață este favorabilă dezvoltării de noi proiecte, atât timp cât acestea sunt corect poziționate și răspund cererii reale existente la momentul actual. De pildă, dacă ne referim la proiecte care se adresează cumpărătorului ce trebuie să apeleze la credite, nu cred că există un apetit suficient în acest moment. Însă sunt tot mai căutate și solicitate proiectele generatoare de venituri, care reprezintă un refugiu anti-inflație și o investiție sigură. În această categorie se încadrează și proiectele pe care le dezvoltăm în sudul litoralul românesc. Vorbim despre locuințe de vacanță operate în regim hotelier, care asigură un randament ridicat, cuprins între 7 și 14%”.

În ceea ce privește stadiul actual al proiectelor Certion Property Developers, hotelul din Olimp este deja finalizat, la mai puțin de doi ani de la demararea lucrărilor, urmând ca recepția cu autoritățile să aibă loc în prima parte a lunii ianuarie.

În stadiu avansat de execuţie se află şi blocul de locuințe din Olimp, a cărui construcţie a fost începută la finalul lui 2021 şi a cărui livrare este estimată în a doua jumătate a anului viitor.

Alte trei proiecte ce urmează să fie dezvoltate în sudul litoralului românesc se află în stadiul de autorizare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus