Solplanet x AeroFix

De ce intarzie renovarea cladirilor si care este solutia

Unul dintre motivele principale pentru care renovarea clădirilor întârzie la nivelul Uniunii Europene este lipsa de informații. O modalitate prin care acest lucru ar putea fi evitat este folosirea pașapoartelor de renovare a clădirilor, foilor de parcurs și jurnalelor digitale de construcție. Aceasta a fost concluzia Conferinței proiectului Orizont 2020 iBRoad, unde a fost analizat impactul și realizările proiectului în contextul Strategiei ”Valul renovării clădirilor”

Astfel, jurnalul digital al clădirilor și pașapoartele de renovare a clădirilor vor oferi informații utilizatorilor finali și vor ajuta la planificarea acțiunii de investiții, a remarcat Karlis Goldstein, membru al cabinetului comisarului UE pentru Energie. „Când ne uităm la lanțul decizional al valului de renovare, totul începe cu lipsa de informații și acesta este cel mai important aspect abordat de pașapoartele și jurnalele de renovare a clădirilor”, a explicat acesta.

O analiză recentă arată că mulți cetățeni ai UE consideră că documentația de construcție și recomandările personalizate sunt extrem de utile pentru a-i ajuta să economisească bani.

iBRoad răspunde acestor nevoi cu conceptul său modular, dezvoltat și testat în ultimii trei ani, combinând foi de parcurs de renovare și jurnale digitale, o procedură completă de audit și metodologii de sprijin. Succesul foii de parcurs și al jurnalului de bord au fost dovedite în Bulgaria, Germania, Polonia și Portugalia.

Pașapoartele de renovare a clădirilor sunt ideale pentru creșterea ratei de renovare și facilitarea schimbării modului de renovare a clădirilor. Acestea, împreună cu jurnalul digital al clădirilor, pot centraliza, structura și organiza informațiile într-un mod foarte clar și pot fi utilizate pentru urmărirea și evaluarea inițiativelor locale de renovare, pentru a orienta procesul decizional și pentru a stimula renovarea clădirilor în statele membre.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus