Oferte locuri de munca top

De ce, economic, stam mai bine decat s-a estimat

Cu toate că analiștii economici au prognozat scăderi alarmante, totuși economia a crescut în primul trimestru, afectat de declanșarea pandemiei de coronavirus Covid -19.

Produsul Intern Brut pentru trimestrul I a fost de peste 56,4 miliarde euro, în creştere fațăde anul trecut cu 0,3% faţă de trimestrul IV  şi în creştere cu 2,7% faţă de trimestrul I, serie ajustată sezonier.

PIB trimestrial a fost recalculat ca urmare a revizuirii estimărilor și nu au fost înregistrate diferenţe față de datele de la jumătatea lunii mai. Estimările “semnal” precum şi cele provizorii au fost afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă.

Creșterea economică din primul trimestru a fost susținută în principal de:

– consum (crearea de stocuri de produse alimentare de către populație la mijlocul lunii martie, când s-a decretat starea de urgență)

– creșterea activităților IT (pe măsură ce s-a trecut la lucrul de acasă a crescut cererea pentru servicii IT)

– construcții (măsura Guvernului de a nu închide șantierele de construcții a favorizat creșterea volumului de activitate cu 23%)

În același timp, PIB-ul a fost afectat negativ, în principal, de scăderea cu circa 6% a volumului de activitate în industrie.

Rămâne de văzut cum vor arăta datele pentru al doilea trimestru, când în lunile aprilie și mai nu au mai fost semnalate cheltuieli masive de de consum, mare parte din magazine fiind închise.

Însă, faptul că în construcții a continuat activitatea va contribui la atenuarea scăderii Prodului Intern Brut pe perioada pandemiei.

 

 

Citiți și:

Ansamblu mixt, cu 400 de locuinte, in planul unor investitori romani

Cartier de vile, in portofoliul unui dezvoltator local

Cladiri cu 13 niveluri, in pregatire

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2020

Sus