Oferte locuri de munca top

De anul viitor se ridica stacheta pentru cladirile verzi

Anul următor va aduce o serie de schimbări importante pe piața imobiliară locală, ținând cont că toți dezvoltatorii și constructorii de imobile, indiferent de destinația lor, vor trebui să se asigure că impactul acestora asupra mediului înconjurător este cât mai redus

”La începutul dezvoltării segmentului de profil, în urmă cu 10  ani, obținerea unei certificări sustenabile reprezenta de multe ori o decizie de marketing pentru dezvoltatorii proiectelor de birouri. În ultimii ani, cât și în prezent, a devenit o metodă de eficientizare a costurilor – fie că vorbim de mall-uri sau fabrici, un criteriu obligatoriu de selecție a unei clădiri de birouri și o modalitate de creșterii a valorii unui bun imobiliar. Iar în viitorul foarte apropiat normele de dezvoltare sustenabilă vor fi obligatorii pentru noi toți”, explică Răzvan Nica, managing director al companiei de consultanță în domeniul clădirilor verzi BuildGreen.

Țintele strategiei Europa 2020 presupun reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de seră comparativ cu 1990, un nivel de 20% energie obținută din surse regenerabile și o creștere cu 20% a eficienței energetice. Obiectivul pe termen lung este reprezentat de reducerea, până în 2050, a emisiilor de gaze de seră cu 100% și de decarbonizarea parcului imobiliar, în contextul în care acesta este responsabil pentru aproximativ 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.

Respectarea acestor reglemetări care vor deveni obligatorii pentru toate clădirile finalizate începând cu 2020 poate fi făcută prin eficientizarea echipamentelor folosite în imobile, prin implementarea unor soluții performante de climatizare și ventilație dar și prin utilizarea unor soluții și principii precum orientarea în funcție de lumina naturală, izolația utilizată sau ventilația naturală.

Implementarea la scară largă a principiilor de dezvoltare durabilă în cazul noilor clădiri construite va fi dublată în 2019 și de majorarea semnificativă a certificărilor sustenabile de tip „In Use”/ „Operational&Maintenance”, adică pentru proiectele deja finalizate. Acest fapt se va produce în contextul în care proprietarii acestor proiecte, predate cu peste cinci ani în urmă, doresc să se păstreze competitivi în comparație cu noile proiecte, mult mai eficiente și mai atractive pentru potențialii chiriași. Astfel, s-ar putea ajunge chiar la o triplare a pieței de certificări verzi, pe măsură ce tot mai multe centre comerciale sau clădiri de birouri vor intra în ample procese de renovare, potrivit datelor BuildGreen.

Majorarea accentului pus pe bunăstarea și confortul angajaților la locul de muncă, prin implementarea certificărilor de tip WELL, va fi completată în 2019 și de răspândirea certificărilor de tip fit-out, adică o certificare a spațiului închiriat de o companie și a modului în care aceasta îl amenajează. ”Poți să ai o casă dezvoltată corect, după norme de dezvoltare durabilă, și un chiriaș care să o mobileze și amenajeze într-un mod total ineficient, care să anuleze partial beneficiile clădirii în sine”, adaugă Răzvan Nica.

Partiționarea spațiului și soluțiile tehnice pentru reducerea zgomotului, creșterii luminozității și a unui sistem de ventilație confortabil reprezintă cele mai des utilizate variante pentru reducerea costurilor cât și pentru creșterea semnificativă a confortului angajaților și ocupanților respectivului spațiu.

2019 cât și anii următori vor aduce o răspândire a normelor de dezvoltare sustenabilă pe segmentul rezidențial, urmând ca tot mai multe ansambluri rezidențiale noi să obțină o certificare sustenabilă care să certifice clar calitatea proiectului comparativ cu cea a altor proiecte fără certificare de profil.

Dezvoltarea segmentului de certificări sustenabile ar putea duce în viitorul apropiat la extinderea faciltăților fiscale oferite proprietarilor de proiecte ‚verzi’ și în București. În acest moment, proprietarii de proiecte imobiliare certificate sustenabil din Cluj – Napoca, Iași și Timișoara beneficiază de reduceri de până la 50% din impozitul anual datorat pe clădiri, facilitate care ar putea fi extinsă și în București.

Nu în ultimul rând, în 2019 ar putea fi obținută și prima certificare sustenabilă BREEAM cu nivelul Outstanding, cel mai înalt nivel posibil de certificare pe această schemă. În acest moment, niciun proiect imobiliar din România nu a obținut acest nivel, pe schema de certificare LEED fiind obținute mai multe certificări cu nivelul Platinum.

Aceste tendințe se vor manifesta într-un context general de maturizare a pieței imobiliare locale și implicit a segmentului de certificări sustenabile, maturizare care se va concretiza și prin creșterea numărului de proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentul spațiilor industriale și logistice și răspândirea normelor și certificărilor WELL și EDGE.

Toate aceste schimbări ar urma să se producă într-un context în care peste 30 de proiecte noi au fost certificate sustenabil la nivel național în 2018 potrivit datelor BuildGreen, de la proiectele de birouri Unirii View sau The Mark din București la noua fabrică Arctic de la Targoviste.

 

 

Citiți și:

Un vast ansamblu imobiliar va fi construit in Brasov

Cine va moderniza 36 km de drum judetean

Un investitor turc va construi un ansamblu de blocuri in Capitala

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus