Oferte locuri de munca top

Cum vrea guvernul sa sprijine marile companii

Sunt în curs de pregătire măsuri de susținere a investițiilor și o schemă de ajutor de stat pentru companiile mari, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban.

Gaz și energie mai ieftine pentru marile companii

”După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru și pentru investiții și pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest.

(…) De altfel, va deveni curând operațională o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susținerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a prețului la energie electrică, prin diminuarea  cuantumului certificatelor de CO² cu până la 20%. De asemenea, ne gândim și la o altă măsură, de reducere a taxei de cogenerare, astfel încât să generăm condiții de furnizare a energiei şi, aici fac o paranteză, încă resimțim efectele negative ale Ordonanței 114, care a aruncat în aer prețul la gaz și la energie electrică. La ora actuală, companiile românești cumpără la prețuri mai mari decât prețurile la care se cumpără gazul natural și energia electrică în multe țări europene. Mai ales în companiile care au în structura costurilor un cost important cu energia electrică sau cu gazul natural. Și avem foarte multe companii în economia românească care consumă energie electrică și gaz și au o structură mare a costurilor. Asta a redus competitivitatea acestor companii pe piața internațională, Ori, aici va trebui să gândim mecanisme prin care să permitem companiilor să acceseze, măcar la prețul mediu european, gazul natural și energia electrică”, a spus premierul.

Investiții greenfield

Un alt mod de susținere a investițiilor va fi ajutorul de stat pentru investiții ”greenfield”, care sunt fie realizate de companiile noi pe piața românească, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacități industriale noi ale unor companii deja active pe piața românească.

Schemă de ajutor de stat de garantare și de implicare în asigurarea creditului comercial

Ludovic Orban a vorbit și despre o nouă schemă de ajutor de stat, deja funcționabilă în cinci țări europene. ” În România, avem o problemă mare în ceea ce privește creditul, pentru că, neavând o Bursă de Valori foarte dezvoltată, puține companii pot să-şi obțină finanțările pentru proiecte de pe Bursa de Valori. De asemenea, susținerea din partea sistemului financiar-bancar pentru creditul companiilor nu este foarte mare și, din acest motiv, în structura creditelor companiilor, creditele de consum sunt foarte importante. Peste 60% din creditele companiilor sunt credite de consum. Din cauza asta, dacă o companie intră în probleme financiare și nu face față plăților, întârzie plățile, riscă să afecteze foarte multe companii de pe lanț şi să creeze un blocaj care să afecteze domenii sau companii care sunt sănătoase și a căror activitate economică se poate desfășura în condiții normale, dacă se poate face plata. Această schemă de ajutor de stat, care, repet, este deja o schemă care a fost gândită și deja există pe masa Comisiei Europene pentru aprobare, este o schemă de garantare și de asumare a riscurilor de către stat în limita unui plafon stabilit, pentru a asigura creditele comerciale. Este o schemă care cu siguranță va permite reducerea la maximum a blocajelor care pot apărea în plățile între companii care să afecteze mai multe companii, în condițiile în care o companie are probleme cu plățile”.

Fonduri europene pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii

”Tot în ceea ce privește măsurile pe care le gândim, încercăm să mobilizăm din fonduri europene o sumă cât mai mare pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, mai ales în proiecte de investiții. Avem astfel de instrumente în cadrul Programului Operațional Regional, pe măsura 2.1 și 2.2, în care sunt credite între 200.000 și 1 milion – un program – și între 2 milioane – 6 milioane – un alt program, credite, repet, pentru investiții, investiții în dezvoltarea companiilor. Beneficiind astăzi de decizia Comisiei Europene de flexibilizare a fondurilor, încercăm să relocăm din zone de unde nu putem cheltui bani sumele necesare pentru a susține masiv aceste programe de investiții pentru întreprinderi. O să vă spun la ora actuală că am crescut de la 800 de milioane la un miliard de euro, care vor putea fi disponibilizați pentru acest program”, a mai precizat premierul.

 

 

 

 

Citiți și:

A fost aprobata edificarea unor blocuri cu 11 etaje in Capitala

Conducere noua la un cunoscut dezvoltator imobiliar

Proiect rezidential nou, in zona de nord a Bucurestiului

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus