Oferte locuri de munca top

Cum vad managerii perspectivele in sectorul constructiilor

Evoluția sectorului de construcții până la finele lunii noiembrie a fost estimată de către managerii din domeniu în cadrul unei anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Cu toate că cei de la INS apreciază că managerii se așteaptă la o creștere moderată în activitatea de construcţii și o relativă stabilitate a volumului producţiei, totuși soldul conjunctural este negativ, de -2%. Acest indicator este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Ca urmare, se pare că sunt mai mulți manageri pesimiști decât manageri optimiști.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Potrivit INS, managerii din construcții estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii ei preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

Datele par să arate că managerii din construcții cred că vor crește prețurile, nu au în plan să mărească numărul angajaților și se așteaptă la un volum mai mic de activitate.

Spre deosebire de managerii din construcții care sunt mai degrabă pesimiști decât optimiști, cei din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%),  relativă stabilitate a numărului de salariaţi (soldul conjunctural +2%) și  creștere moderată a preţurilor produselor industriale (sold conjunctural +7%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

In sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%). Managerii societăților cu activitate de prestare servicii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) și relativă stabilitate a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural 0%).

 

Citiți și:

La un pas de autorizarea lucrarilor de construire, un mare proiect comerciale

Viitor centru comercial in provincie

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus