Oferte locuri de munca top

Cum cresc salariile in constructii

Salariul mediu în sectorul construcțiilor a continuat să crească în luna aprilie, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Nivelul a fost de 4395 lei salariu brut lunar, mai mare cu peste 2% față de cel din luna precedentă.

Ritmul de creștere a fost substanțial mai accelerat decât cel al salariului mediu brut la nivel de economie (0,3%), care a ajuns la 5804 lei/lună.

În ultimele 12 luni salariul mediu brut în construcții a crescut cu 9%.

În ceea ce privește salariile nete, în sectorul construcțiilor s-a înregistrat în luna aprilie un salariu mediu net de 3.313 lei (4 euro/oră).

Acesta este mai mare cu 2,6% decât cel din luna precedentă. Creșterea este mai accelerată decât a salariului mediu net la nivel național, care a fost de 0,4%.

În același timp, creșterea față de luna aprilie a anului trecut a salariului mediu net în construcții este semnificativă, de 10%.

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor arată că firmele încearcă să atragă și să păstreze angajați calificați.

Totuși, cu toată creșterea înregistrată, salariile din construcții sunt încă mult sub nivelul celor din țările dezvoltate ceea ce favorizează în continuare migrarea lucrătorilor.

În Germania, de exemplu, de la 1 mai 2021, salariul minim stabilit pentru sectorul de  construcții este de 12,85 euro/ora și 15,70 euro/oră (în funcție de calificări).

Asta înseamnă pentru o lună de muncă de 168 ore, un minim de 2159 de euro.

Diferența dintre nivelele de salarizare din țara noastră și celelalte țări europene pune presiune pe firmele românești de construcții. Acestea vor fi nevoite să mai crească prețul lucrărilor pentru a putea mări salariile lucrătorilor.

În lipsa acestor măsuri țările europene vor continua să atragă de la noi forța de muncă calificată putând astfel să își realizeze propriile programe de investiții.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus