Oferte locuri de munca top

Cum cred managerii ca vor evolua constructiile in urmatoarele luni

Managerii din sectorul construcțiilor și-au exprimat opiniile privind evoluția până în februarie 2020 în cadrul anchetei de conjunctură realizată de către Institutul Național de Statistică.

Astfel, potrivit estimărilor din luna decembrie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -32%). Pentru perioada vremii reci, managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%).

Cu toată perioada de iarnă în care de regulă se lucrează mai puțin în construcții, totuși

în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).

Soldul conjunctural indică percepţi  managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +26%).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural – 5%). Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimează creștere (sold conjunctural +18%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

 

 

Citiți și:

Cum vede un dezvoltator evolutia pietei imobiliare si ce planuri are pentru anul 2020

Viitor ansamblu imobiliar cu circa 18 mii mp scd, in Capitala

Cu cat este scos la vanzare un proiect imobiliar din Sectorul 1

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus