Oferte locuri de munca top

Cresteri sau scaderi ale preturilor locuintelor in acest an?

Ponderea cumpărătorilor care anticipează că în anul 2024 vor avea loc scăderi ale prețurilor de vânzare a locuințelor este de 30%, într-un studiu realizat de Imobiliare.ro și compania de cercetare de piață Unlock Market Research.

Dintre aceștia, cei mai mulți respondenți (37%) consideră că ne putem aștepta la ieftiniri de 10% -20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că prețurile proprietăților ar putea să se reducă și cu mai bine de 20% în 2024.

Totuși, aproape jumătate dintre potențialii cumpărători de locuințe (47%) sunt de părere că anul acesta ar putea avea loc majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România.

Conform aceluiași studiu, 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul anului acesta nu se vor înregistra fluctuații semnificative la nivelul prețurilor practicate pe piața imobiliară.

Majorări ale prețurilor sunt anticipate și de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar, potrivit informațiilor obținute din piață de Imobiliare.ro.

Principalele argumente sunt cererea care se menține la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuințe disponibile la vânzare și pachetele de finanțare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.

“După doi ani dificili, dar cu performanțe care au întrecut chiar și cele mai optimiste așteptări, piața rezidențială dă semnale pozitive la începutul lui 2024. Cel mai important semnal vine din partea cumpărătorilor, jumătate dintre aceștia fiind preocupați de creșterea prețurilor. Ne așteptăm ca tocmai acest segment de cumpărători să fie foarte activ în lunile următoare pentru a fructifica oportunitățile din piață; avem, astfel, toate premisele pentru ca numărul tranzacțiilor să crească”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Studiul a fost realizat în intervalul noiembrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 800 de persoane, cu vârstă de peste 18 ani, din cele mai mari șase orașe ale țării (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța) și are o marjă de eroare maximă de +/-3%.

Reteaua unui mare retailer va fi extinsa cu inca o unitate comerciala

Prețurile apartamentelor în 2023

Media înregistrată la nivel național pentru apartamentele listate la vânzare a atins în decembrie 2023 pragul de 1.500 euro/mp util, după un avans cu aproape 7% față de sfârșitul lui 2022, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Unele dintre cele mai semnificative majorări ale prețurilor apartamentelor s-au putut observa în acest interval de timp, în rândul marilor orașe, în Brașov și Iași, cu aproape 11%, respectiv cu circa 9%.

De altfel, în 2023 orașul Brașov a ajuns să se poziționeze pe locul al doilea la nivel național în clasamentul celor mai scumpe centre regionale majore ale țării pentru cumpărători.

O altă evoluție spectaculoasă observată pe parcursul anului trecut care merită menționată este și cea de pe piața rezidențială din Oradea. În acest caz, avansul se apropie de 14% în 12 luni.

Chiar și în aceste condiții, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraș din țară pentru cei care vor să cumpere un apartament.

Cât costă apartamentele în marile orașe din țară?

Cluj-Napoca: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a apropiat la sfârșitul anului trecut de pragul de 2.600 euro/mp util.

Spre comparație, în decembrie 2022 proprietarii și dezvoltatorii solicitau, în medie, 2.428 euro/mp util pentru locuințele listate la vânzare.

Scumpiri au apărut pe ambele segmente de piață, mai semnificative fiind cele observate în cazul apartamentelor aflate în imobile vechi, construite înainte de anul 2018.

Un apartament nou cu două camere putea fi cumpărat la sfârșitul anului trecut cu un preț mediu de 2.695 euro/mp util.

Brașov: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu aproape 11% în 12 luni, ajungând la 1.747 euro/mp util.

Orașul Brașov depășește Capitala și devine al doilea cel mai scump din țară pentru cumpărători, după Cluj-Napoca.

Majorări ale prețurilor au fost identificate pe ambele segmente de piață, mai mari fiind cele observate în cazul proprietăților din imobile vechi. Chiar și în aceste condiții, apartamentele noi se vând la prețuri mult mai mari față de cele vechi. Prețul mediu solicitat pentru acestea ajunge la 2.044 euro/mp util.

Investitie de 44 mil euro pentru un nou parc fotovoltaic

București: Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală au crescut cu aproape 4% într-un an. Avansul a fost mai semnificativ în cazul locuințelor vechi. Acestea continuă să se vândă, însă, cu prețuri mai scăzute decât cele disponibile în ansamblurile rezidențiale construite după 2018.

Garsonierele noi s-au scumpit cu peste 7% în 12 luni, în timp ce în cazul apartamentelor noi cu două camere s-a putut observa o scădere cu 3,5% a prețurilor în același interval de timp.

Constanța: Orașul se poziționează pe locul al patrulea în topul celor mai scumpe din țară pentru cei interesați de cumpărarea unui apartament.

După un avans cu circa 5% față de decembrie 2022, prețul mediu solicitat la vânzare pentru locuințele de pe plan local a ajuns la sfârșitul lui 2023 la 1.555 euro/mp util.

Majorări au putut fi observate pe ambele segmente de piață, mai reduse fiind cele apărute în cazul proprietăților noi.

Iași: Un avans semnificativ a putut fi observat în ultimul an la nivelul prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Iași.

Dacă în decembrie 2022 locuințele erau listate la vânzare cu 1.375 euro/mp util, în decembrie 2023 media se situa în jurul valorii de 1.500 euro/mp util.

Apartamentele noi din Iași s-au scumpit cu aproape 11% în 12 luni, mai mult decât cele disponibile pe piața veche.

Timișoara: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la sfârșitul anului trecut la 1.507 euro/mp util, după un avans cu circa 4% în 12 luni.

Locuințele de pe plan local rămân unele dintre cele mai accesibile pentru cumpărători.

Cele mai semnificative creșteri au putut fi observate în cazul proprietăților noi. Prețul mediu de listare la vânzare a ajuns, în acest caz, la 1.800 euro/mp util în decembrie 2023, cu 12,5% peste nivelul solicitat la sfârșitul lui 2022.

Craiova: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi scoase la vânzare în Craiova a crescut cu 4,3% într-un an și a atins pragul de 1.515 euro/mp util.

Oradea: Creșteri importante ale prețurilor au putut fi observate în cazul orașului Oradea. Avansul se apropie de 14% în 12 luni. Prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile pe plan local a ajuns la 1.484 euro/mp util și se apropie astfel de media înregistrată la nivel național.

Sibiu: Proprietarii și dezvoltatorii scot la vânzare apartamente în Sibiu cu un preț mediu de 1.509 euro/mp util. Se poate observa, astfel, un avans cu circa 4% în decembrie 2023 față de decembrie 2022.

Ploiești: Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Ploiești se menține mult sub media înregistrată la nivel național. În ultimul an, avansul pe plan local a fost unul foarte redus, cu doar 0,2%, până la 1.088 euro/mp util.

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus