Oferte locuri de munca top

Crestere semnificativa a tranzactiilor imobiliare in Capitala

2534.jpg Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrat in Bucuresti in trimestrul 2 2014 este estimat la 95 milioane de euro, cu 53% mai mare decat in perioada similara din 2013, potrivit ultimul raport al pietei imobiliare publicat de JLL.
Cea mai mare tranzactie a fost achizitia Silver Mountain, un proiect mixt din Poiana Brasov ce include un hotel si o componenta rezidentiala, de catre BCR (membru al Erste Group) pentru aproximativ 50 de milioane de euro. Volumul investitiilor inregistrat in prima jumatate a anului este estimat la 432 milioane de euro, cea mai ridicata valoare din 2008 pana in prezent.
Andrei Vacaru, Head of Reseach&Consultancy la JLL remarca interesul in crestere al investitorilor pentru Romania: „Ne asteptam ca acest volum sa creasca semnificativ pana la sfarsitul anului si sa se apropie de nivelurile inregistrate inainte de criza, deoarece mai multe proiecte importante sunt in prezent in negocieri avansate. Dincolo de cresterea volumelor investite, tranzactiile in desfasurare ne arata ca numarul potentialilor cumparatori interesati de proprietati prime in Romania este mai mare, ceea ce reflecta o crestere semnificativa a lichiditatii din piata.”
Desi activitatea tranzactionala din prima jumatate a anului 2014 s-a axat in principal pe segmentul de birouri, care a reprezentat mai mult de 62% total, retailul a inceput sa atraga atentia investitorilor. In trimestrul 2, Auchan a achizitionat de la Rolast proiectul in care opereaza in prezent un hypermarket in Pitesti pentru 19 milioane de euro iar Revetas Capital a cumparat Vitantis, un centru comercial in partea de sud-est a Bucurestiului, de la Equest pentru aproximativ 26 de milioane de euro.
Dincolo de cresterea volumelor investite, devine evident ca si numarul potentialilor cumparatori este din ce in ce mai mare, ceea ce reflecta o crestere semnificativa a lichiditatii din piata.
In ultima parte a anului urmeaza sa fie finalizate cateva tranzactii ce implica cumparatori noi, care acum sunt in negocieri avansate. Cererea din ce in ce mai mare a
investitorilor este facilitata de cresterea disponibilitatii bancilor de a oferi finantare. Desi conditiile oferite in Romania inca reflecta riscul de tara perceput (cu toate ca recent nivelul CDSurilor pentru Romania a scazut), simplul fapt ca numarul bancilor ce ofera finantari imobiliare a crescut reprezinta o importanta imbunatatire ce se va reflecta in nivelul lichiditatii, considera reprezentantii JLL.
Datorita cresterii economice sustinute si interesului aratat de catre investitori pentru piata imobiliara din Romania avem motive intemeiate sa credem ca 2014 va fi un an de referinta pentru piata imobiliara de dupa recesiune si ca yield-urile vor scadea.

Sus