Oferte locuri de munca top

Crestere de peste 250% a investitiilor in Romania

Volumul total al investitiilor in Romania a crescut cu 256% in primul trimestru din 2014 fata de acelasi interval al anului trecut. Astfel in primul trimestru (T1) din acest an s-au inregistrat investitii de 302,7 milioane euro, potrivit unui comunicat al consultantului imobiliar CBRE.

Investitiile au crescut nu numai ca volum, dar si ca numar de tranzactii. Printre cele mai importante tranzactii, putem mentiona: recumpararea proiectul mixt Upground (birouri si rezidential) de catre Globalworth Real Estate de la un fondde investitii parte Deustche Bank, Charles de Gaulle Plaza (birouri), si mai multe tranzactiimici si mijlocii, cum ar fi: Innovations Park (industrial), Moldova Mall (retail), Mario Plaza (retail), PIC Oradea (retail).

In Europa cresterea increderii investitorilor si imbunatatirea conditiilor de creditare, precum si activitatea evident sporita a investitorilor speculativipe pietele in revenire, au condus la un start puternic pentru piata investitionala in 2014.

Investitiile comerciale in Europa Centrala si de Est (ECE) au scazut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, miscare generata de o scadere semnificativa in Rusia, care a inregistrat cel mai scazut trimestru de la T1 2012. In schimb, Polonia (+41%) a prezentat o crestere semnificativa fata deT1 2013, iar unele dintre pietele mai mici aucunoscut, de asemenea, un nivel scazut de investitii; Cu toate acestea, Romania a inregistrat o crestere semnificativa (chiar daca pornind de la un nivel scazut).

Mike Atwell, Director Piete de Capital CEE, CBRE a declarat:
„Apetitul pentru investitii in Europa Centrala si de Est continua si, desi volumele investitionale din T1 2014 in unele tari ar putea reprezenta o incetinire, acest an va inregistra o crestere generala. In tari precum Republica Ceha, Ungaria si Romania se inregistreaza activitati sporite si un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multa atentie acestor piete decat in trecut. Desi acest interes nu s-a materializat inca in tranzactii concrete, ne asteptam ca acest lucru sa se schimbe de-a lungul anului 2014 si volumele sa creasca fata de 2013.”

Totalul investitiilor in Europa a ajuns la 37,9 miliarde Euro in T1 2014 – o crestere de 18% fata de T1 2013. Cea mai rapida crestere de la an la an, in T1 2014 a fost inregistrata in Austria (183%), Irlanda (179%), Spania (132%) si Finlanda (103%). Pietele principale din Suedia (+68%), Germania (47%) si Franta (+37%) au inregistrat, de asemenea, o crestere semnificativa fata de T1 2013.

Sus