Oferte locuri de munca top

Crestere de 43% a salariilor in constructii

În domeniul construcțiilor, salariul mediu net a fost de 2.763 lei în luna februarie a acestui an, fiind mai mare cu 43% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Cât despre salariul mediu brut în construcții, acesta a înregistrat o creștere de 18% în aceeași perioadă de timp. Mai exact, salariul mediu brut a crescut de la 3.217 lei la 3.810 lei.

Această creștere se datorează unor modificări legislative intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prin aplicarea OUG 114/2018.

Prin derogare de la prevederile Codului muncii, pentru domeniul construcțiilor, în anul 2019 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Amintim faptul că salariații din construcții cota contribuției de asigurări sociale (CAS) este de 3,75 % față de 25% cât este pentru restul salariaților.

Totodată, salariatii din constructii sunt scutiți de la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat.

La nivelul întregii economii, salariul mediu nominal net a fost mai mare cu circa 18% în luna februarie, comparativ cu luna februarie a anului precedent.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în februarie 2019 față de ianuarie 2019 s-au înregistrat după cum urmează:

* cu 8,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, * cu 8,1% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, respectiv cu 7,7% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);

* între 1,5% şi 4,0% în cercetare-dezvoltare, construcţii, activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

 

 

Citiți și:

O multinationala investeste intr-o noua unitate de productie in Romania

360 noi apartamente, in curs de autorizare   

In luna mai va demara un proiect ce va  cuprinde 5 blocuri cu cate 7 niveluri

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Un comentariu;

  1. Stefiasi said:

    Ne spuneti si cum a fluctuat numarul de salariati din constructii?
    Sunt curios daca prim cresterea salariilor a scazut numarul lor…

Sus