Solplanet x AeroFix

Creste numarul tranzactiilor imobiliare, dar scade pretul lor

Numărul proprietăților imobiliare generatoare de venituri (clădiri de birouri, parcuri industriale și de logistică, spații de retail, hoteluri) tranzacționate în primul semestru a crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Însă valoarea medie a unei tranzacții s-a redus la mai puțin de jumătate, de la 24 milioane de euro la 11 milioane de euro.

În acest context, volumul tranzacționat a scăzut cu 43%, până la nivelul de 181 de milioane de euro, arată datele companiei de Cushman & Wakefield Echinox.

Segmentul clădirilor de birouri și cel al parcurilor industriale, cu câte cinci clădiri tranzacționate în perioada analizată, au fost cele mai active din punct de vedere investițional, acestea fiind urmate de retail (patru proprietăți) și de hoteluri (trei proprietați).

Din punct de vedere al volumului tranzacționat, cea mai mare cotă, de 37%, a avut-o sectorul logistic, urmat de birouri (32%), retail (21%) și sectorul ospitalier (10%).

Creșterea costurilor de finanțare a impactat volumul tranzactionat, în condițiile în care investitorii au devenit mai prudenți și mai selectivi, procesul decizional fiind prelungit inclusiv pentru tranzacțiile în curs.

Scăderea pieței de investiții din România se înscrie în tendința globală și regională, ținând cont că volumul tranzacționat în Europa Centrală și de Est s-a redus cu aproape 60% în prima jumătate a anului, la 2,3 miliarde de euro.

Polonia a înregistrat cea mai mare scădere din regiune (de 71,3%, la 802 milioane euro), în timp ce în Ungaria piața s-a comprimat cu peste 64%, la 253 milioane euro.

Hotel si centru de recuperare, propuse de investitori locali

România și Cehia au consemnat cele mai reduse rate de scădere a volumului tranzacțiilor cu active imobiliare din regiune.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în acest an pe piața locală o reprezintă vânzarea portofoliului FM Logistic (trei parcuri de retail în București, Timișoara și Petrești – Dâmbovița, cu o suprafață totală de 98.000 mp) către CTP pentru aproximativ 60 milioane de euro.

“Piața tranzacțiilor imobiliare a încetinit în prima jumătate a anului pe fondul creșterii costurilor de finanțare, dar a rămas activă în special în zona tichetelor mai mici, unde avem un pol mai mare de investitori eligibili. În condițiile în care parametrii esențiali ai pieței, precum chiriile, gradul de ocupare și vânzările (în cazul centrelor comerciale) rămân într-un teritoriu pozitiv, ne așteptăm ca activitatea tranzacțională să își reia creșterea în următoarele 6 – 12 luni”, a declarat Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Randamentele prime au continuat să crească pe toate segmentele, în linie cu tendința înregistrată în regiune.

Chiar dacă ratele ridicate ale dobânzii continuă să exercite o presiune semnificativă asupra preturilor de vanzare, România rămâne o piață atractivă, randamentele imobiliare fiind mai mari cu circa 200 de puncte procentuale decat costurile de finantare.

Sectorul imobiliar este dependent de surse externe de finanțare însă, potrivit datelor Băncii Naționale ale României (BNR), jucătorii din domeniu apelează în special la imprumuturi intragrup.

Astfel, ponderea datoriei private externe pe termen mediu și lung în total pasiv este de 16% pentru firmele din sectorul imobiliar (comparativ cu 5% la nivelul întregului sector de companii), fiind reprezentată în proporție de 70% de împrumuturile intragrup.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus