Oferte locuri de munca top

Contract reziliat pentru constructia centralei termoelectrice Iernut

După mai multe încercări de prelungire a suspendării contractului a fost reziliat contractul de lucrări pentru construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW la Iernut.

Motivul rezilierii este nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcții și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții.

La data de 17 iunie 2021 s-a împlinit termenul prelungit de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile implicate în contract să fi ajuns la agrearea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil.

Romgaz S.A. se află în imposibilitate de a finaliza centrala cu ciclu combinat de la Iernut din cauza discuțiile asupra ajustării prețului contractului EPC și de dificultățile financiare ale celor doi asociați, Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A., implicați în realizarea investiției.

Blocajul nu a putut fi soluționat cu toate eforturile susținute ale părților.

Ca urmare, forţa de muncă din şantier s-a demobilizat continuu pe tot parcursul anului 2020, iar în prezent se înregistrează o încetare aproape totală a activității pe șantier.

În acest an, au continuat negocierile cu executantul pentru identificarea, evaluarea și implementarea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cat mai scurt posibil, însă nu s-a ajuns la niciun consens.

Contractul de lucrări a fost semnat în anul 2016. Dezvoltarea CTE Iernut implică construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclul combinat cu turbine cu gaze.

Contract de finanțare încheiat între Ministerul Energiei și SNGN Romgaz S.A. are o valoare de 320.912.359 lei.

Finanțarea este asigurată prin Planul Național de investiții – PNI, care cuprinde în total 29 de investiții, însă doar pentru patru dintre ele au fost încheiate contracte de finanțare. Dintre acestea, două investiții sunt încă în derulare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

 

Sus