Oferte locuri de munca top

Construirea Parcului Industrial Letcani, intarziata din cauza retelei electrice  

Devierea aeriană a instalației electrice sau modificarea acesteia în rețeaua subterană sunt măsurile ce se iau în calcul pentru obținerea autorizații de construire pentru Parcul Industrial de la Lețcani, județul Iași.

Consiliul Județean nu poate obține momentan autorizația din cauza avizului nefavorabil de amplasament emis de Delgaz Grid.

Conform răspunsurilor primite de la distribuitorul de electricitate, se impune devierea rețelei aeriene existentă pe terenul pe care CJ intenționează amenajarea parcului industrial. În acest sens, CJ, prin societatea Iași Industrial Park, a solicitat  un studiu necesar proiectării și execuției acestor lucrări.

Această operațiune urmează a fi efectuată de către compania Delgaz Grid. Costurile, de aproximativ 1 milion de lei, sunt asigurate de Consiliul Județean Iași.

Întrucât în înteriorul perimetrului pe care urmează a fi construit Parcul Industrial se află 11,4 ha teren ce urmează a fi ”Centrul de întreținere și coordonare” prevăzut în studiul de fezabilitate pentru tronsonul de autostradă Ungheni- Iași- Târgu Mureș, între aceste suprafețe va exista în final o diferență de nivel de cel puțin un metru.

Inițial, prin Hotărîrea 96 a Consiliului Local Lețcani din 2013 s-a pus la dispoziția CJ Iași suprafața de 300 000 mp teren situat în domeniul public al comunei, pentru o perioadă de 20 de ani, în vederea realizării unui parc industrial. Prin Hotărârea 373 din 29 octombrie 2013 a Consiliului Județean, suprafața de teren a fost preluată în administrare în același scop. Ulterior, documentele cadastrale au indicat o suprapunere de teren cu viitorul amplasament al ”Centrului de întreținere și coordonare”.

Având în vedere solicitarea CNADNR cu privire la reanalizarea amplasamentului astfel încât parcul industrial să nu interfereze cu coridorul avizat al viitoarei autostrăzi și ținând cont de  importanța strategică a acestui obiectiv, Consiliul Județean Iași a aprobat în anul 2015 diminuarea suprafeței Parcului la 186593 mp.

”În luna februarie 2017, Consiliul Județean a încheiat contractul de servicii de proiectare pentru studiul de fezabilitate iar în luna aprilie a fost deja aprobat studiul de fezabilitate, inclusiv indicatorii tehnico- economici pentru Iași Industrial Park.  Deși a fost inițiat în anul 2013, realizarea poate a celui mai important obiectiv economic din ultimii ani din județ a stagnat o lungă perioadă. Lipsa de preocupare și viziune a celor care l-au propus și a celor desemnați să se ocupe de administrarea proiectului a întârziat foarte mult amenajarea parcului. Unii dintre aceștia au devenit acum cei mai vehemenți critici ai proiectului, ceea ce mă surprinde.

Ne vedem puși din nou în dificultate deoarece, se vede clar că aceia care în anii 2013-2014 au inițiat parcul industrial pe terenul de la Lețcani nu au gândit în perspectivă și nu au luat în calcul riscurile și situația incertă a terenului”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Titlul de parc industrial conferă operatorilor economici care vor alege să funcționeze aici, dreptul la facilitățile prevăzute de art. 20 din Legea 186/2013, privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale precum și cele prevăzute de Legea 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare.

 

 

 

Citiți și:

Deficiente in documentatiile investitiilor publice

Hale de depozitare si cladire de birouri, in apropierea Bucurestiului

Un mare dezvoltator va obtine autorizatiile pentru construirea de blocuri in Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

Sus