Oferte locuri de munca top

Constructiile – sectorul cu cele mai mari investitii nete

Mai mult de jumătate din investițiile nete realizate în economie în primul trimestru al acestui an au fost pentru construcții noi.

Investițiile în lucrări de construcții noi s-au ridicat pe primul trimestru la circa 10,85 miliarde lei (în prețuri curente), potrivit INS.

Nivelul este mai mare cu peste 9,5% față de investițiile din primul trimestru al anului trecut.

Creșterea investițiilor a fost generată de majorarea atât a indicilor de volum (cu 6,5%), cât și ai celor de preț (2,8%).

În totalul investițiilor nete realizate în economie, cele în construcții noi reprezintă mai mult de jumătate (peste 53%).

Investitorii chinezi continua sa dezvolte noi proiecte imobiliare

Creșteri importante ale investițiilor au fost mai ales în ceea ce privește utilajele (inclusiv mijloace de transport), valoarea acestora ajungând la 7,45 miliarde lei.

Creșterea este de 20% față de investițiile în utilaje realizate în primul trimestru al anului trecut.

În acest caz creșterea a fost generată mai degrabă de majorarea volumului (peste 18%) decât de creșterea prețurilor (1,7%).

În trimestrul I 2021 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat peste 20,35 miliarde lei, fiind mai mari cu 9,9% comparativ cu trimestrul I 2020.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).

Construcțiile – sectorul cu cele mai mari investiții

Dintre sectoarele economiei, construcțiile continuă să cumuleze cea mai mare parte a investițiilor nete.

În primul trimestru al acestui an investițiile nete în construcții au reprezentat circa 36% din totalul la nivel național.

Urmează industria cu 25,8%, după care comerțul și serviciile cu 24,6%.

Investițiile nete în agricultură se ridică la 3,5% din totalul per economie.

Celelalte ramuri ale economiei naționale cumulează 10,2%.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus