Oferte locuri de munca top

Constructiile: estimari de scadere in urmatoarele 3 luni

Pentru următoarele trei luni, potrivit estimărilor managerilor din construcții, în activitatea din acest sector se va înregistra o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -13%).

Managerii din construcții estimează, de asemenea, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii ei preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +16%), potrivit anchetei de conjunctură realizată în luna ianuarie 2019 de către Institutul Național de Statistică.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Activitățile care vor înregistra tendință de creștere sunt cele de fabricare a produselor din cauciuc și mase plastice (sold conjunctural +18%) și cele de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +17%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

 

 

 

Citiți și:

Oferta castigatoare pentru extinderea retelei de apa, reevaluata

Cu cat scad preturile apartamentelor si in ce conditii

Cum merg vanzarile de apartamente noi in zonele centrale ale Capitalei

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus