Oferte locuri de munca top

Constructii: Cu cat a crescut costul orar al fortei de munca

În sectorul construcțiilor s-au înregistrat creșteri semnificative ale costului orar al forței de muncă în al doilea trimestru al anului acesta, conform celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică.

Astfel, angajatorii din construcții au avut costuri orare cu forța de muncă mai mari cu aproape 11% în trimestrul II față de cel din aceeași perioadă a anului precedent, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare.

În trimestrul II față de precedentele trei luni costul orar al forței de muncă în sectorul construcțiilor a crescut cu peste 5%.

De altfel, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice în perioada aprilie – mai față de primul trimestru, în medie cu peste 8%.

Față de același trimestru de anul trecut, creșterea medie a fost de 11,67%.

TOPUL DRUMARILOR

Trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul I 2022

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învățământ1 (19,67%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,92%).

Cele mai mici creșteri s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,88%), respectiv sănătate și asistență socială (2,78%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%.

Ansamblu cu 5 blocuri pregatit de un mare constructor

Trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul II 2021

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,07%), tranzacții imobiliare (17,85%), informații și comunicații (16,75%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15,04%).

Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,60%), administrație publică (6,95%) și sănătate și asistență socială (2,59%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,71%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 10,85%.

Sus