Oferte locuri de munca top

CIS: Investitorii straini sunt nemultumiti de impozitare

Percepția investitorilor străini asupra țării noastre ”s-a deteriorat semnificativ” din cauza pachetului de măsuri fiscale, după cum reise din cea mai nouă ediție a Business Sentiment Index (BSI), sondaj efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

În ceea ce privește provocările cele mai mari întâmpinate în afaceri, cei mai mulți respondenți au menționat probleme de impozitare, neclarități și incertitudini legislative, inflația ridicată/rata dobânzii și lipsa forței de muncă.

În același timp, oportunitățile cheie menționate de companii pentru afacerile sau relațiile comerciale sunt fondurile UE și reformele structurale asumate în PNRR.

Potrivit BSI, doar o treime a investitorilor care au răspuns sondajului mai consideră piața din România atractivă în toamna acestui an. Comparativ cu ediția precedentă, din primăvara, când 47% considerau piața locală atractivă, deteriorarea percepției în doar jumătate de an este semnificativă.

De altfel, mai mult de jumătate dintre membrii CIS consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori și vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu s-au schimbat dramatic și că România continuă să înregistreze creștere economică față de alte țări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage și mai multe investiții. Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate aceste mișcări bruște de politică fiscală motivate doar de dorința de a aduce mai mulți bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepția, ci și investițiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritățile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiții, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, președintele FIC.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe determină companiile să fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investiții, 20% dintre respondenți vor reduce planul de investiții pentru perioada următoare, iar numărul celor care se așteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie.

Percepția asupra constrângerilor normative aproape a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenți consideră că țara noastră este competitivă din acest punct de vedere).

În același timp, povara fiscală s-a înrăutățit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenți au marcat România ca fiind necompetitivă).

În ceea ce privește percepțiile asupra așteptărilor de creștere a afacerilor, 17% dintre respondenți se așteaptă la o contracție pe piața de export și 15% pe piața internă.

În schimb, procentul companiilor care se așteaptă ca afacerea să crească pe piața externă a crescut de la 30% în martie la 40% în octombrie, în timp ce pentru piața internă sentimentul a scăzut cu 6%.

Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea forței de muncă a crescut de la ultima ediție (19% în octombrie fată de 11% în martie anul curent), o parte importantă dintre respondenți (41%) au în plan angajări noi.

Numărul celor care consideră că forța de muncă disponibilă pe piața din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

România continuă să obțină un scor foarte slab la infrastructură (58%), birocrație (88%) și transparența și consecvența aplicării politicilor (79%) rămânând necompetitivă în percepția investitorilor.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus