Oferte locuri de munca top

Chiriile au stagnat pentru locuinţele din Bucureşti

DSC07625Chiriile pentru locuinţele din Capitală s-au mentinut constante în luna septembrie. Evoluţia este în contradicţie cu previziunile agenţilor imobiliari privind creşteri de până la 10%, odată cu venirea studenților în București, potrivit portalului anunturiparticulari.ro.

Preţul mediu cerut de proprietari pentru închirierea garsonierelor a crescut cu doar 2 euro față de aceeași perioadă a anului trecut. În septembrie 2015, chiria medie cerută a fost de 228 de euro, în condițiile în care numărul de oferte de închiriere noi a scăzut la 1.779 în septembrie 2015, de la 1.956 în septembrie 2014.

Singurele proprietăți pentru care există mai multe oferte noi de închiriere sunt apartamentele cu două camere. Astfel, luna trecută au fost înregistrate 2.106 de noi oferte de închiriere, față de doar 2.095, câte erau în urmă cu 12 luni. Prețul mediu de închiriere a apartamentelor cu doua camere a crescut cu doar 7 euro în ultimele 12 luni, la 320 de euro în septembrie 2015, de la 313 euro în septembrie 2014.

O situație similară cu cea întâlnită la garsoniere se înregistrează în cazul apartamentelor cu 3 camere. Chiria cerută pentru acestea s-a scumpit în ultimele 12 luni cu 9 euro, la 422 de euro, de la 413 euro, cât era prețul mediu de închiriere în septembrie 2014.

Similitudinea cu garsonierele se păstrează și la nivelul ofertelor noi de închiriere, al căror număr a scăzut în ultimele 12 luni, la 817, de la 906 în septembrie 2014.

Condițiile foarte avantajoase de creditare prin programul Prima Casă au un impact semnificativ pe piața imobiliară, transformând o parte dintre chiriașii tradiționali în proprietari sau viitori proprietari de locuințe.

Rata pentru un credit Prima Casă pentru o locuință este mai mică decât chiria pentru o locuiță similară.

S-a creat astfel o presiune pe piața chiriilor, care a ținut prețurile jos, chiar în condițiile în care ofertele noi de închiriere s-au mai împuținat față de anul trecut și indiferent că ne aflăm într-o perioadă în care prețurile erau așteptate să facă un salt semnificativ.

Sus