Oferte locuri de munca top

Cererea pentru spatii industriale ar putea creste usor

364.jpg Cererea pentru spatii industriale ar putea inregistra o usoara crestere in acest an fata de 2013, cand suprafata tranzactionata la nivel national a depasit pragul de 250.000 mp, in crestere cu 82% raportat la 2012, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.
„Pentru 2014 noile dezvoltari se vor livra in principal la cerere, cu focus pentru spatiile de productie. Aceasta este o consecinta a faptului ca bancile sunt in continuare retincente in a acorda credite dezvoltatorilor pe baze speculative, conditionand in plus si atingerea unui nivel ridicat al preinchierilor. In contextul in care consumul intern va fi in expansiune, iar comerciantii online vor inregistra la randul lor cresteri, este de asteptat ca cererea pentru spatiile logistice si de depozitare sa inregistreze un reviriment spre finalul anului”, preconizeaza Marian Orzu, Head of Industrial Department in cadrul CBRE Romania.
Rata de neocupare pe acest segment a ramas stabila la nivel national. In profil regional, Bucurestiul detine cel mai mare stoc de spatii industriale disponibile, peste 134.000 mp (insemnand o rata de neocupare de 12%). Pentru provincie, rata de neocupare variaza intre 10 – 14%, volumul de spatii disponibile depasind 170.000 mp.
Nivelul chiriei cerute pentru cele mai bune spatii a ramas stabil in ultimii doi ani, mai ales in Bucuresti, respectiv intre 3,8 – 4 euro pe mp. In general proprietatile de clasa A tind sa aiba o rata de neocupare mai scazuta. Astfel presiunea pentru scaderea chiriei cerute si a chiriei nete este mai mica. Proprietatile de clasa B, mai ales cele din afara Bucurestiului, s-au confruntat cu o cerere scazuta, ceea ce se reflecta in chirii mai mici, subliniaza reprezentantul CBRE Romania.
Anul trecut, Bucurestiul a atras 58% din activitatea de tranzactionare pe segmentul spatiilor industriale, restul de 42% fiind concentrat in marile orase: Timisoara, Arad, Iasi, Brasov, Ploiesti.
Cea mai mare tranzactie inregistrata in 2013 a fost reinnoirea si renegocierea contractului Carrefour din Bucuresti (45.000 mp), urmata de inchirierile facute de o companie de logistica in Bucuresti si o companie producatoare de electronice la Timisoara. O inchiriere importanta (pentru un spatiu de productie) a fost tranzactia Lear Corporation in Solo Industrial Park – Iasi.
Una din principale tendinte inregistrate in 2013 a fost reprezentata de tranzactiile pentru spatiile de productie, in special in sectorul furnizorilor din industria auto.
CBRE Romania estimeaza stocul total de spatii de productie existent la nivel national la 2,1 milioane mp.

Sus