Oferte locuri de munca top

Cele mai multe locuinte sunt cumparate din fonduri proprii, nu din credite

Locuințele tranzacționate în primul trimestru din acest an au fost, în mare parte, cumpărate cu fondurii proprii.

Mai exact, peste 58% au fost cumpărate fără a se apela la o finanțare ipotecară, arată un raport al SVN România.

Dintre cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cel mai mare procent de locuințe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Brașov (69,5% dintre casele și apartamentele vândute în trimestrul I).

Procentul de tranzacții realizate exclusiv din resurse proprii înregistrat în Cluj a fost de peste 51,6%.

În acelși timp, peste 50,2% din tranzacțiile cu locuințe încheiate în București și Ilfov au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii.

”România are un potențial de dublare sau triplare a pieței ipotecarelor în următorul deceniu, ținând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deține din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge și la 40%”, a declarat Cătălin Marin, managing partner SVN Romania.

Aproximativ 44,2% din locuințele vândute în primele trei luni din 2023 la nivelul județului au fost achiziționate prin credit ipotecar, Timișul fiind a doua cea mai mare piață ipotecară la nivel național după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea București – Ilfov.

Aproape 250 apartamente noi, in curs de autorizare

Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanța și Brașov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale sintetizate de SVN Romania, volum care este cu 1,3% comparativ cu perioada similară din anul trecut.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus