Oferte locuri de munca top

Ce estimeaza managerii din constructii

Estimările managerilor din construcții, precum și ale managerilor din alte sectoare de activitate au făcut subiectul anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică pentru perioada mai – iulie 2020.

Potrivit acesteia, managerii din construcții se așteaptă la o stabilitate generală în sector, dar și la o scădere a numărului de angajați. Astfel, ei estimează în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%; în luna aprilie sold conjunctural -57%).

De asemenea, managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora, susțin analiștii INS. Totuși, soldul conjunctural este +5%, ceea ce ar putea indica și perspective de creștere a prețurilor.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%; în luna aprilie sold conjunctural -70%).

Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se va înregistra cea mai semnificativă scădere (sold conjunctural -38%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere (sold conjunctural +37%).

Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice va înregistra scădere moderată (sold conjunctural-13%), comparativ cu perioada precedentă în care se estima stabilitate (sold conjunctural -4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere, soldul conjunctural fiind de -26% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitatea activităţii economice (sold conjunctural +3%; în luna aprilie sold conjunctural -58%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creșterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +22%).

Servicii

Conform estimărilor din luna mai2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -29%; în luna aprilie sold conjunctural -62%). Dintre activitățile care vor înregistra cele mai însemnate scăderi menționăm: activitățile de creație și interpretare artistică (sold conjunctural -100%), activitățile agențiilor turistice și ale tur-operatorilor (sold conjunctural -82%) și activitățile sportive, recreative și distractive (sold conjunctural -81%).

În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -9%).

 

 

 

Citiți și:

Viitor ansamblu mixt, in pregatire pe aproape 10 ha

Iluminat public eco-eficient de circa 1,65 mil euro

Unitati sanitare, modernizate cu peste 9 mil euro

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

 

Sus