Oferte locuri de munca top

Ce dezechilibre sunt pe piata fortei de munca din constructii

Dezechilibrul dintre calitatea candidaților pentru posturile din sectorul construcțiilor și pretențiile acestora reprezintă încă o problemă ce îngreunează procesul de angajare.

Proiectele mari de investiții, construite în termenul și condițiile de calitate stabilite, constituie argumente ale autorităților publice în fața electoratului. Dar aceste investiții nu sunt așa simplu de realizat în condițiile actuale ale pieței forței de muncă. Situația îi obligă pe beneficiarii publici și contractanții privați să colaboreze și să dea dovadă de înțelegere pentru a găsi rezolvări ale problemelor intervenite.

România se confruntă, de ceva timp, cu un deficit acut de forță de muncă, atât din punct de vedere al cantității, dar mai ales al calității. Iar domeniul construcțiilor nu face excepție. Poate nu în segmentul muncitorilor necalificați (sau puțin calificați), unde au început să pătrundă tot mai mulți aduși din state din Asia, atrași de salariul cu mult peste cel pe care îl pot obține acasă.

Piața forței de muncă din economia în general, și din construcții, în special, trece printr-un dezechilibru, iar aceasta o spun cei implicați direct în campaniile de recrutare de personal din domeniu.

În afara dezechilibrului dintre cerere și ofertă, mai există și un dezechilibru între calitatea candidaților și pretențiile acestora.

„Nu putem vorbi de un echilibru nicăieri în piață în acest moment. Există un dezechilibru mare între cerere și ofertă, dar și între ce pot livra candidații și ce așteptări salariale au. Din păcate, ei nu mai raportează aceste solicitări la ce știu să facă efectiv, la ce experiență au, ci doar la faptul că știu că se caută anumite poziții și cer sume aleatorii, știind că au șanse mari să le primească”, a subliniat Corina Diaconu, Managing Director la ABC Human Capital.

O altă problemă din piața forței de muncă este absenteismul angajaților. Aceștia dau dovadă de lipsă de stăruință, de silință, de sârguință, de perseverență, de tenacitate.

„Din păcate, România ultimilor ani se confruntă cu o lipsă de personal pe piața muncii, iar domeniul construcțiilor nu face excepție. Companiile se luptă cu lipsa de personal, dar și cu absenteismul angajaților”, a declarat Dorina Tîrșogoiu, Branch Manager Adecco, Craiova.

Valeriu Iftime, presedintele Elsaco: Unitatea da putere firmelor de constructii

Lipsa de competențe a angajaților va afecta rezultatul final, ceea ce va aduce pierderi companiilor, care vor începe să fie tot mai reținute în a face angajări doar pentru a acoperi posturile vacante, fără să ia în calcul competențele.

„În timp, lipsa de rezultate va deveni evidentă alături de lipsa productivității raportată la salariile acordate, iar companiile nu vor mai fi dispuse să plătească oricât pentru ca, la final, să înregistreze pierderi.

O piață normală este cea în care cererea și oferta sunt echilibrate, câștigând și meritând acest lucru doar acei angajați care au rezultate și care și-au dovedit eficiența la locul de muncă. Ei au tot dreptul să ceara și să primească salarii pe măsura realizărilor lor”, a adăugat reprezentanta ABC Human Capital.

Pe lângă aspectele menționate mai sus, intervine și localizarea geografică a proiectelor complexe de infrastructură.

”Un alt factor important este legat de complexitatea proiectelor în desfășurare, într-o anumită arie geografică. Astfel, dacă discutăm despre proiecte complexe, de infrastructură, observăm o migrare a forței de muncă spre aceste companii mari, care pot oferi pachete salariale mai atractive, ducând astfel la o distorsionare a activității companiilor de dimensiuni mai mici, care nu pot susține din punct de vedere financiar același nivel de beneficii”, a spus doamna Tîrșogoiu.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus