Oferte locuri de munca top

Ce cred managerii din constructii

Managerii din construcții par să redevină optimiști. Aceasta după ce, la începutul acestui an, preconizau o scădere a volumului producției în primul trimestru.

De această dată, în cadrul anchetei de conjuctură derulată de Institutul Național de Statistică în luna martie 2019, managerii din construcții chestionați apreciază că va avea loc o creștere a volumului de producție în activitatea de construcții (sold conjunctural +28%).

Totodată, aceștia estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, managerii preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +26%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%). Dintre activitățile care vor înregistra tendință de creștere, cea de fabricare a băuturilor va avea tendința de creștere cea mai mare (sold conjunctural +40%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +36%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

Servicii

Conform estimărilor din luna martie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

 

 

Citiți și:

Un medic chirurg planuieste dezvoltarea de noi proiecte rezidentiale

Vor fi construite un mare depozit logistic si o cladire de birouri

Blocuri cu 17 niveluri, propuse spre construire in Capitala

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

Sus