Solplanet x AeroFix

Case cu încălzire geotermală, în Bucureşti

EcovillasNoutatea ansamblului EcoVillas o reprezintă utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea caselor. Ansamblul are 32 de case înşiruite şi este în curs de realizare în partea de sud-vest a Bucureştiului, în sectorul 5, în apropiere de şoseaua Alexandriei.

Dezvoltatorii, investitori din Republica Moldova, susţin că vor utiliza unele sisteme unice pe piaţa din România, importate din ţările scandinave, sisteme ce creează şi păstrează un ambient constat în locuinţă.

Ei spun că implementând standardele privind casele pasive sau casele prietenoase cu mediul au reuşit să construiască locuinţele având un consum de energie redus cu circa 90% faţă de o casă standard, respectiv dacă factura pe perioada iernii este de 100 euro la o casa standard, la o casă din ansamblul EcoVillas va fi de  circa 13 euro.
Preţul este de 79.900 euro + 5% TVA pentru o casă livrată “la alb” pe parter şi etaj, cu cameră de zi, bucătărie şi trei dormitoare, suprafaţa totală construită fiind de 128 mp.

Potrivit dezvoltatorilor, fiecare casă are prevăzute două puţuri la o adâncime cumulate de 140 metri. Pompa de căldură va produce 5 Kilowaţi/ora de căldură consumând doar 1 Kilowat/oră de curent. Dat fiind faptul ca încălzirea se face prin pardoseală au fost eliminate caloriferele.

Soluţiile arhitecturale si tehnologice cu ajutorul cărora dezvoltatorii spun că reduc cu peste 90% energia pierdută de o casă standard sunt:
– Izolaţie  cu 24 de centimetri de polistiren expandat şi ignifugat cu densitatea EPS150, având la îmbinare spuma poliuretanică;
– Izolaţie  acoperişului cu 30 de centimetri de vată minerală;
– Izolaţie pardoseală cu 15 centimetri de polistiren cu densitate EPS 150;
– Fiecare casă beneficiază de aer proaspat tot timpul cu ajutorul unui sistem de ventilare cu recuperare a căldurii;
– Ferestre cu geam tripan termoizolant ce include sistemele Low-E si 4 Seasons;
– Spaţii vitrate cât mai mari şi orientate geografic către razele solare pe întregul parcursul zilei;
– Uşi de intrare au o bună izolaţie termică, fiind gândite special pentru casele pasive.

Deja pentru 16 case a fost finalizată structura, iar ianuarie 2016 este prevăzut ca termen pentru livrarea întregului ansamblu.

Sus