Oferte locuri de munca top

Birouri: Cele mai multe tranzactii sunt prelungiri de contracte

Deși au fost mai închiriate mai multe birouri în al treilea trimestru al acestui an decât în al doilea, majoritatea au fost prelungiri de contracte și nu de închiriere de spații noi.

Companiile au tranzacționat în total o suprafață de 158.923 mp, din care 104.004 mp au fost prelungiri de contracte și 51.879 mp închirieri de spații noi, în București, potrivit analizei realizată de compania de consultanță imobiliară Fortim Trusted Advisors.

Trimestrul trei a deblocat multe decizii la nivelul marilor companii privind spațiile de birouri, astfel încât s-au semnat cu 36% mai multe contracte de închiriere spații noi și renegociere față de trimestrul anterior.

Mai puțin de o treime din suprafața totală închiriată în trimestrul trei o reprezintă mutările în birouri noi, restul de două treimi fiind spații de birouri cu prelungiri de contracte.

Această tendință indică faptul că mulți chiriași preferă să-și mențină locațiile lor existente. Abordarea de stabilitate poate fi influențată de nevoia de a se adapta la schimbările economice și de piață, evitând costurile și incertitudinea asociate cu mutările majore în birouri noi.

“O altă tendință semnificativă pe piața actuală de birouri este redefinirea modului în care se înțelege închirierea spațiilor de birouri. Companiile încep să abordeze închirierile cu o perspectivă mai strategică și agilă. Acest nou mod de a aborda închirierea implică adesea spații de birouri cu clauze de reziliere mai flexibile și cu posibilitatea de a extinde sau reduce spațiul în funcție de necesități. Această tendință reflectă dorința companiilor de a se adapta rapid la schimbările mediului de afaceri și de a gestiona mai eficient costurile asociate cu spațiile de birouri“, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner – Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors.

De la începutul anului și până acum, s-au închiriat 340.894 mp spații de birouri în București, din acestea 189.747 mp fiind birouri actuale ale companiilor, pentru care s-au semnat contracte de prelungire.

În ceea ce privește livrările de clădiri noi, în primele trei trimestre din 2023 s-au dat în folosință cinci clădiri de birouri, cu o suprafață totală de peste 100.000 mp. În ultimul trimestru se estimează că mai rămâne de livrat o singură clădire de birouri de mici dimensiuni, cu o suprafață de 7.745 mp.

Teren pregatit pentru proiectul unor investitori straini

În sistemul financiar au fost închiriate cele mai multe birouri

Ierarhia domeniilor din care provine cererea s-a schimbat radical în trimestrul trei.

Pe primul loc a urcat sistemul financiar, cu mai mult de o treime din închirierile totale, respectiv cu 38%.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate s-a clasat sistemul IT&C, cu 30%, iar pe locul trei s-a situat domeniul Professional Services, cu 13% din totalul tranzacțiilor.

Cele mai multe birouri închiriate au fost în vestul Bucureștiului

În ceea ce privește zonele alese de chiriași, în trimestrul trei, cele mai multe spații de birouri s-au închiriat în zona de vest a Capitalei, un total de 39.128 mp, din care 32.542 mp au fost renegocieri de contracte.

Pe de altă parte, zona unde s-au închiriat cele mai multe spații noi a fost zona de centru-sud, unde s-au închiriat spații noi în total de 21.955 mp, majoritatea într-o clădire recent inaugurată U Center faza 2.

Suprafețe mari de spații de birouri au fost închiriate și în zonele de nord (28.578 mp), unde au predominat renegocierile (20.138 mp) și Floreasca -Barbu Văcărescu (FL-BV) cu un total de 27.505 mp, din care 25.300 mp tot renegocieri.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus