Oferte locuri de munca top

Asocierea Sebastian Ghiţă, Grossman Engineering Group și Euroconstruct Trading a produs mulţi bani negri

1_-_corruption_-_man_in_suit_-_white_background_-_euro_banknotes_hidden_into_left_jacket_pocket_-_royalty_free,_without_copyright,_public_domain_photo_imageSebastian Ghiţă nu mai poate desfăşura activitatea de deputat în Parlamentul României din cauza suspiciunilor de corupție legate de “spălarea” a aproape 130 milioane lei. De asemenea, acesta nu are voie să părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, conform modificărilor dispuse de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ghiță a sprijinit asocierea dintre Grossman Engineering Group și Euroconstruct Trading 98 prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul Hidro Prahova, pentru ca acesta să efectueze plăți către această companie. Din cuantumul acestor plăți, Ghiţă urma să încaseze comisionul stabilit.

În perioada 2000–2015, Sebastian Ghiță a obținut în mod nelegal importante sume de bani pe care le-a introdus într-un circuit financiar. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar-bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani reprezentând impozit pe profit și TVA.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129,34 milioane lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37,72 milioane lei.

 

În al doilea rând, Sebastian Ghiță controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși – 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Sebastian Ghiță, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României.

O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Sebastian Ghiță, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice.

Sus